Gyermekgondozási díjak - körkép

A World Policy Forum egy térképre rakta, hogy a világ különböző országaiban meddig lehetnek az anyák otthon újszülöttjeikkel munkáltatói, állami juttatás ellenében. Az Egyesült Államokban egyáltalán nincs ilyen rendszer, míg Európa legtöbb országában erős ez a háló. A világ jelentős részén leginkább 14-25 hetet finanszíroznak a munkaadók, illetve az állam. Magyarország az első helyek egyikén szerepel.

A World Policy Forum összegyűjtötte, hogy a világon mely országokban és mennyi ideig fizetnek azoknak az anyáknak, akik újszülöttjeikkel otthon maradnak - írja a hvg.hu.


Fotó: World Policy Forum 

A térképről az látszik, hogy Európában sok országban legalább egy évet minimum fizet a munkáltató, illetve az állam a friss anyukáknak, emellett mindössze egyetlen egy olyan ország van a kontinensen (Svájc), ahol csak 14 hetet adnak meg a szülés után. A kelet-európai államok közül több igen bőkezű: Magyarországon 108 hét jár a friss anyukáknak, Romániában 111 hét, Ukrajnában pedig 166 hét a maximum, míg Nyugat-Európában ennél lényegesen kevesebb hetet adnak meg. Hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy a magyar anyáknak járó juttatások mértéke lényegesen alacsonyabb, mint amennyit nyugat-európai társaik kapnak.

A teljes cikk a hvg-n olvasható: Nagyon jó dolguk van a magyar anyáknak - katt ide!

Forrás: hvg.hu

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink