H1N1- a kismamák oltása mellett érvel a szakma

Tóth Zoltán, a Debreceni Orvostudományi Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója elmondta, hogy az általa vezetett szakmai kollégium már eddig is több fórumon hangot adott véleményének, miszerint az állapotos nőket és magzatukat csak a H1N1 elleni védőoltással lehet megvédeni az új influenza ellen.

Érveiket szakmai lapokban is publikálták, ám az utóbbi napok sajnálatos halálesetei miatt az országos tiszti főorvossal konzultálva összefoglaló állásfoglalás kibocsátásról döntöttek. A több oldalas állásfoglalást minden szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvoshoz eljuttatják, ezen kívül folyamatosan közzéteszik szakmai kiadványaikban, közöttük a Magyar Nőorvosok Lapjában is.

Tóth Zoltán az állásfoglalást ismertetve közölte: az összegyűlt tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a H1N1 vírus a korábbi influenzavírusoknál sokkal agresszívabb. Különösen igaz ez a várandós nők esetében - ők legalább tízszeresen veszélyeztetettek - tette hozzá. Mindenképpen javasolt (ám nem tehető kötelezővé) a H1N1 elleni vakcina beadása a terheseknek. A professzor azt mondta, az Omninvest által gyártott magyar oltóanyag, amelyet az Egészségügyi Világszervezet londoni laboratóriuma az egyik leghatásosabbnak ítélt, nem okoz fejlődési rendellenességet a magzatban. Épp ellenkezőleg: olyan ellenanyag termelését indítja el az anyában, amely nemcsak a nőt, hanem születendő gyermeket is megvédi a betegségtől - hangsúlyozta.

Hozzátette: a felnőtt szervezetben termelődő ellenanyag az anyatejen keresztül egyéves korukig a megszületett csecsemőket is megóvja a fertőzéstől. A professzor kiemelte, a szakmai kollégium állásfoglalása szerint nem elegendő, ha csak a várandósok környezetét oltják be, ugyanis a vírust annak ellenére is továbbadhatja valaki, hogy ő maga (a vakcina következtében előállt védettsége okán) nem betegszik meg.

Noha még mindig vannak kétkedők, s akadnak a H1N1 elleni vakcina beadását kifejezetten ellenző szülész-nőgyógyászok is, a szakmai kollégium egyértelműen azt mondja: "oltani, oltani, oltani" - közölte az elnök.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink