H1N1 – Várandósok figyelmébe
Várszegi Viktória
2009. november 10.

Veszélyben vannak-e a kismamák?

A terhesek egyértelműen a magas rizikójú célcsoportba tartoznak:

  • mind az anyai szövődmények,
  • mind pedig a magas láz okozta magzati károsodások tekintetében.

Az új típusú influenza jelent-e fenyegetést a magzat egészséges fejlődésére?

Maga a H1N1 vírus NEM – mint ahogyan más szezonális influenzák sem -, viszont a megbetegedés következtében fellépő magas láz, súlyos fejlődési rendellenességeket - a terhesség vége felé pedig koraszülést - okozhat.

Beolthatóak-e a kismamák a H1N1 elleni vakcinával? Ez lenne a legbiztosabb módja a védekezésnek?

A döntést minden várandósnak a kezelőorvosával együtt, a terhesgondozáson kell meghoznia.

Mértékadó nemzetközi szervezetek – így a WHO is – az oltást tarják a védekezés legbiztosabb módjának. A jelenlegi ajánlások szerint, a vakcina esetleges mellékhatásainak kisebb az egészségügyi kockázata, mint a megbetegedés okozta szövődményeknek. (Az Egyesült Államokban most is zajlanak az oltás mellékhatásaival kapcsolatos, önként jelentkező, egészséges várandósok körében végzett kutatások. A vizsgálatot a Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézete vezeti, eredményeikről igyekszünk mihamarabb tájékoztatni Benneteket.)

Amit még tudni kell…

A vakcina nem jelent feltétlen garanciát a betegség elkerülésére! Csak annyit tudunk – a szezonális influenza elleni védőoltás kapcsán -, hogy azok, akik beadatták az oltást, kisebb gyakorisággal kapták meg a fertőzést, mint azok, akik nem részesültek védőoltásban. Valamint – az eddigi tapasztalatok szerint - azok a csecsemők, akiknek édesanyja kapott influenza elleni oltást, kevesebb eséllyel betegedtek meg életük első néhány hónapjában.

Mi a teendő, ha a kismama elkapja az influenzát?

Természetesen azonnal orvoshoz kell fordulnia!

  • A legfontosabb feladat a lázcsillapítás: mint ahogyan már említettük, nem maga az influenza, hanem a magas láz veszélyezteti a magzat egészséges fejlődését. (A megfelelő lázcsillapító kiválasztásához kérd orvosod segítségét!)
  • A másik fontos teendő, a vírusszaporodást gátló gyógyszerek szedésének késedelem nélküli – 24-48 órán belüli – megkezdése. (A hivatalos ajánlások szerint, ugyanezt az orvosságot kell alkalmazni szoptatás idején is, mivel a kezelés előnyei meghaladják annak kockázatait.)

A Babásmamás.hu továbbra sem kíván állást foglalni, mindenkinek a maga meggyőződése szerint kell eljárnia a védőoltás beadatása tekintetében. Igyekszünk minél több hasznos információval és tudományos ténnyel ellátni Benneteket, de a döntést nem hozhatjuk meg mások helyett! Amit tanácsolunk: kérdéseidet bátran (és mihamarabb) vesd fel a gyermekorvosnak, nőgyógyásznak, háziorvosnak!