Ha nem jön a baba... irány a rendelő?
Várszegi Viktória
2011. augusztus 9.

Szabálytalanok a ciklusaid?

  • Amennyiben a menstruációs ciklus szokatlanul rövid vagy hosszú (kevesebb, mint 24 vagy több mint 35 nap) illetve kiszámíthatatlan, beszélned kell az orvossal, mert a tünetek hátterében lehetséges, hogy ovulációs probléma rejtőzik!

Rendkívül erős vagy gyenge a vérzésed? Túlzott görcseid vannak?

  • A 3-7 napos vérzést tartják normálisnak, ha a vérzés nagyon gyenge vagy extrém módon erős és intenzív, nem árt orvoshoz fordulni. Aggodalomra adhat okot az is, ha komoly menstruációs görcsöktől szenvedsz, illetve, ha jelentős változás következik be a nagylányság frontján (a vérzés intenzitása, színe, hossza, mennyisége drasztikusan megváltozik).

Túl sovány vagy, esetleg épp ellenkezőleg, a kelleténél valamivel többet mutat a mérleg?

  • A túlzott soványság és a túlsúly egyaránt vezethetnek meddőségi problémákhoz. Az extrém diéták, a túl sok mozgás is gondot okozhat!

A harmincas éveid közepén vagy után jársz?

  • Ha igen a válasz, sajnos meddőségi esélyeid is magasabbak. A nők termékenységi mutatója a harmincas éveik elejétől kezdve lassan, később - a harmincas évek második felétől, a negyvenes évek elejétől - meredekebben esik. Ez bizonyos fokig a férfiakra is igaz!!!

Volt már három, egymást követő vetélésed?

  • Az ismétlődő vetéléseket is meddőségi problémaként azonosítják. A terhességek 10-20 százaléka végződik vetéléssel – az esetek nagy részében soha nem derül ki, hogy mi okozta -, ezért csak akkor tulajdonítanak orvosi értelemben is jelentőséget a szomorú eseménynek, ha sorozatosan fordul elő egy nő életében.

Szenvedtek valamilyen krónikus betegségben (diabétesz, cukorbetegség, magas vérnyomás, stb.)?

  • A krónikus betegségek, csakúgy, mint a kezelésük, termékenységi problémákhoz vezethetnek.

Kezeltek-e valaha benneteket rákos megbetegedés miatt?

  • Amennyiben egyikőtök átesett már ilyen kezelésen - különösen ha sugár- vagy kemoterápia is történt, és ha a probléma a reprodukciós szervek környékén jelentkezett - károsodhatott a termékenység illetve a megtermékenyítő képesség. Ebben az esetben sem szabad megijedni, de konzultáljatok mihamarabb szakorvossal!

Volt-e (van-e) szexuális úton terjedő betegségetek?

  • A szexuális úton terjedő betegségek is okozhatnak meddőséget. A fertőzés és a gyulladás, - mely Chlamydiából vagy tripperből eredhet -, elzárhatja a petevezeték(ek)et, a megfelelő kezelés azonban csodákat tehet! (Mivel a Chlamydia és a tripper nem feltétlenül okoz észrevehető tüneteket a nőknél, ezért nagyon fontosak a szűrővizsgálatok!)

Kapcsolódó cikkeink