Hagyományos és alternatív szülőszoba
Várszegi Viktória
2009. február 27.

Hagyományos szülőszoba

A hagyományos szülőszobát rideg funkcionalitás jellemzi, a klasszikus szülőágyon, néhány fémbútoron és persze orvosi eszközökön kívül mást nem találunk bennük. Rendkívül ritka, de itt-ott még működnek a 15-20 évvel ezelőtt általánosnak számító többszemélyes szülőszobák is, ahol a szülőágyakat csak paravánok vagy függönyök választják el egymástól.

A szülészeti osztályokat, szülőszobákat a korlátozott anyagi feltételek ellenére is próbálják barátságosabbá, kényelmesebbé tenni a legtöbb intézményben. Ha nincs más lehetőség, a hagyományos szülőszobában helyeznek el alternatív eszközöket, melyeket a kismama szabadon használhat vajúdás közben. Szerencsére a szemléletváltáshoz – amely az alternatív szülés lényege –, nincs szükség tárgyi feltételekre.

Alternatív szülőszoba

Az alternatív szülőszoba leginkább egy otthonos hálószobához hasonlítható. A szoba leghangsúlyosabb darabja a kényelmes franciaágy, ahol a szülőnő és párja kellemesen elférnek. Nem ritka, hogy a sarokban méretes fürdőkád áll, mert a langyos víz sokat segíthet a relaxációban, jelentősen enyhítheti a kismama kontrakciós fájdalmait. A kádat leginkább a vajúdás alatt veszik igénybe a nők, de a lehetőség többnyire adott a vízben szülésre is. Némely berendezési tárgy a tornateremből lehet ismerős. Fiziológiás labda, bordásfal és kötél is van, amelyekbe a szülőnő „kedvére” belecsimpaszkodhat a vajúdás során. A labdának hatalmas sikerre van, sok kismama viseli könnyebben fájdalmait a labdának köszönhetően.                       

Kapcsolódó cikkeink