Hogyan alakul ki a látás?
Várszegi Viktória
2010. április 19.

Magzati kor

A terhesség negyedik hetében két szemhólyag fűződik le az embrionális előagyból, ennek ellenére a szem, illetve maga a látás meglehetősen későn alakul ki. A kisbabák a terhesség 24-28. hete környékén nyitják ki először a szemüket, ilyenkor már valószínűleg érzékelik a külvilágból érkező, pocakon keresztül beszűrődő pirosas fényt. A sárgafolt érhálózata a várandósság vége felé, a 32. terhességi hét tájékán kezd formálódni, mindez azonban hosszú folyamat, nem is fejeződik be a születésig, csak a baba világrajövetele után egy-két héttel zárul le.

Hogyan fejlődik a baba látása?

Egy újszülött mindössze 20-25 centiméteres távolságban lát élesen. Pupillája még nem reagál a változó fényviszonyokra; nem szűkül az éles fények hatására, illetve nem tágul ki a sötétben. Másfél hónapos kor környékén már élénken nézelődik, de szemmozgató izmait még nem igazán tudja használni, ezért fejét még együtt mozdítja a szemével. Két három-héttel később képes lesz mozgó tárgyakat is követni (ekkor már külön mozog a szem és a fej). Három hónapos kortól kezdve együtt dolgozik a két szem, vagyis a két forrásból (két szemből) érkező képet a baba agya egymásra fekteti és megfelelteti egymásnak. Közelebbi környezetét is ebben az időben kezdi komolyabban felfedezni a pici. Féléves kor tájékán nagyjából 2 méteres távolságra lát az apróság. Gyakran nyúl olyan tárgyak felé, melyeket nem érhet el, ugyanis a távolságot és a méreteket még nem érzékeli. A térlátás csak jóval később, úgy egy-másféléves korra tökéletesedik, maga a látás pedig csak hároméves korra válik begyakorolt funkcióvá.    

Aggodalomra adhat okot, ha:

  • 3-4 hónapos kor körül még nem követi mindkét szemével a tárgyakat a babóca;
  • nem tudja azonos irányba mozgatni szemeit, ill. nem tudja pihentetni tekintetét, szemei ugrálnak;
  • a szemek keresztbe állnak, erősen kifelé vagy befelé tendálnak;
  • a pupilla fehérnek tűnik.

Bár a teljesen ép látású babáknál is előfordul némi bandzsítás az első hónapokban, ne késlekedjünk túl sokáig – mondván, úgyis kinövi -, járjunk a végére mielőbb a dolognak! Annál is inkább, mert ezek a vizsgálatok fájdalommentesek; egy speciális szemcsepp kitágítja a pupillát, és az orvos egy fénynyaláb segítségével állapítja meg a látás élességét, ill. a látáshiba mértékét – magyarán, nem történik kellemetlen, mechanikus beavatkozás. (A babát azonban néhány napig védeni kell az erős fényhatásoktól!)

Kapcsolódó cikkeink