Hogyan hat az EDA?

Egyre elterjedtebb fájdalomcsillapítási módszerré vált a pár évvel ezelőtt még kuriózumnak számító epidurális érzéstelenítés. Bár sokan még ma is félnek, idegenkednek a beavatkozástól, több pozitív mellékhatása is van, sőt bizonyos kórképek esetén (koraszülés, anya szív- és érrendszeri betegségei, tüdőbetegség, terhességi toxémia) kifejezetten ajánlott.    

Fotó: Bigstock

Hogyan működik?

A fájdalomingereket érzőidegek szállítják a gerincvelőbe, innen az idegpályákon az agyba továbbítódnak, itt alakul ki a fájdalomérzet. Az epidurális érzéstelenítés során a gerinc ágyéki szakaszának alsó részébe fájdalomcsillapító gyógyszereket juttatnak, melyek a gerincvelőbe belépő érzőidegekbe jutva meggátolják a fájdalominger  továbbadását.

Melyek az előnyei?

A szülési fájdalmak jelentős mérséklése mellett az epidurális érzéstelenítés pozitív hatást gyakorol a babára, mert javítja a méhlepény és a magzat keringését, így bizonyos szituációkban kimondottan előnyös az alkalmazása. Továbbá, ez a fájdalomcsillapítási eljárás meggyorsítja a tágulási szakaszt, így elhúzódó vajúdás, vagy a magzat bizonyos méhen belüli rendellenes helyzetei esetében is ajánlott.

Milyen szövődményekkel járhat?

Természetesen felléphetnek bizonyos szövődmények, mint minden orvosi beavatkozás közben, de a végleges idegbénulás esélye gyakorlatilag kizárt! Kialakulhat lábzsibbadás - mivel az alsó végtag érzőidegeit is érzéstelenítik az epidurál során -, emellett hólyagürítési zavarok is beállhatnak, amelyek katéter felhelyezését tehetik szükségessé. Előfordulhat, hogy „vakfoltok” maradnak, egyes területeken nem hat az érzéstelenítés, de megeshet (igen ritkán), hogy valaki egyáltalán nem reagál a gyógyszerre vagy csak a test egyik felére terjed ki annak hatása. Mivel ez a fájdalomcsillapító befolyásolja  a vegetatív idegrendszert, kiválthat szédülést, hányingert és hányást is, igaz, ezek a tünetek bármikor előfordulhatnak a szülés folyamán. Az eljárás után napokig fennálló súlyos fejfájás vagy allergiás tünetek igen elenyésző esetben jelentkeznek.

Hogyan történik?

A kismama előzetes kikérdezése és a leletek értékelése után a szülőszobán végzik az eljárást. A leendő édesanya oldalt fekvő vagy ülő helyzetet vesz föl – fontos, hogy pontosan kövesse az utasításokat a beavatkozás alatt -, majd az orvos megkeresi az ágyéki gerincszakasz harmadik és negyedik csigolyája közötti rést, ahová először érzéstelenítő injekciót ad, ezután egy speciális tű segítségével megkeresi az epidurális teret, ahová a puha kanült felhelyezi. Fontos tudni, hogy az érzéstelenítő injekció hatásának köszönhetően többnyire már csak tompa nyomásként érzékeli a szülőnő a folyamatot. A baba megszületése és a gátsebek ellátása után a kanült mielőbb eltávolítják.  

A cikk nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, hogy olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Kis kép: Bigstock

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink