Hogyan készüljünk fel a szülési fájdalmakra?

Minden kismamát foglalkoztat a szülés és az azt kísérő fájdalom kérdésköre. Akik első gyermeküket várják, még nagyobb izgalommal készülnek, hiszen nincsen semmilyen tapasztalatuk, csak olvastak, hallottak róla. A gyermekes anyukák már tudják, hogy milyen fájdalmakra számíthatnak, de ők is gondolnak rá, készülnek valahogyan - és a "hogyan" kérdés a szülésnél kulcsfontosságú, mert nagyon sok múlik rajta.
De kezdjük az elején!

Fotó: Bigstock

A fájdalom szó hallatán mi, európai emberek csak rosszra gondolunk, azonnal görcsbe rándul a gyomrunk, és rohanunk fájdalomcsillapítóért. Mert ebben nőttünk fel, ezt láttuk a szüleinktől, és a nyugati orvoslás is feltétlenül leküzdendőnek tekinti a fájdalmat, szemben más kultúrákkal, ahol már gyerekkorban azt tanítják, hogy a fájdalmat figyelni kell, mert jelez nekünk valamit. És nem csak megfigyelik, hanem elsajátítják annak helyes kezelését is.
A fájdalom legtöbbször a testünkben akkor jelentkezik, ha baj van. Jelzi, hogy hol keresendő és kezelendő a betegség. Kivéve a fizikai változást, mint például a fogzást, mert az nem betegségre, elromlásra utal, hanem a fejlődés okozza. Ehhez hasonlóan a szülésnél, a fájdalom jelenléte nem egy beteg folyamatról árulkodik, hanem egy pozitív változásról, amely a születés felé visz. Jelzi, hogy a testünk jól működik, és képesek vagyunk életet adni egy gyereknek.

A fájdalomtól való félelem sajnos sok nőt arra késztet, hogy császármetszéssel hozza világra gyermekét. Pedig a császármetszésből való felépülés is fájdalommal jár, sőt az egy hosszabb folyamat, hiszen a műtéti beavatkozás egy sérülés, amelyből nehezebben lehet felgyógyulni, míg a szülés egy természetes folyamat. Természetes a vele járó fájdalom is, amely jelzi, hogy éppen hol tart és rendben halad-e a szülés. Ha jobban megismerjük testünk működését és a szülés folyamatát, azt, hogy mi és hogyan okoz fájdalmat, akkor nem fogunk félni tőle annyira, könnyebben el tudjuk fogadni azt, így elviselhetőbbé is válik.

Akinek még nincs tapasztalata, legtöbbször azt szokta gondolni, hogy mivel a baba a hasban fejlődik, onnan fog előbújni, ezért a szülés is hasban fog fájni. A méhben nincsenek érző idegek, hiszen akkor éreztük volna egész várandósság alatt, és valószínű, hogy nem hívnánk áldott állapotnak. Csak a méhnyak és a méhszáj rendelkezik érző idegekkel, amelyek a szülés folyamán fokozatosan tágulnak, hogy a baba ki tudjon bújni. Ezek tágulása okoz fájdalmat, ami kisugárzik a derék, medence és vese környékére. Ez egy egyre fokozódó fájdalom, ami azt jelzi, hogy egyre jobban tágul a méhszáj, és hamarosan megszületik a kisbaba. Ettől a fokozódó fájdalomtól sok kismama megrémül, ami stresszt okoz náluk, ez pedig sok komplikációhoz vezethet. A stressz ugyanis hatással van azokra a hormonokra, amelyek irányítják a tágulási szakaszt. Ezek a hormonok nagyon érzékenyek, és stressz hatására nem működnek jól, lelassítják a vajúdás folyamatát - ilyenkor szokták azt mondani, hogy a kismamának fájás-gyengesége van.

De stresszt nem csak a fájdalom, egy belülről érkező diszkomfort érzet okozhat, hanem sokféle külső hatás is szerepet játszhat benne. Ezért nagyon fontos, hogy minden kismama tudatosan és körültekintően készüljön a szülésre. Én is nagy gondot fordítok arra, hogy egyéni szülésfelkészítésemen minden kérdést érintve, átfogóan készítsem fel a kismamákat a szülésre. Hiszen, ha a kismama megismeri a részleteket és felkészült, akkor magabiztosabb lesz, és a komfortot is könnyebben ki tudja alakítani maga körül, kevesebb lesz a stresszhelyzet. Meg kell ismerni a kórházat, az orvost, szülésznőt, ismerni kell a szülés menetét, a test működését és a szülési fájdalmakat is. Azt, hogy a fájdalmat nem kell mindenáron legyőzni, mert jó irányba visz. És ha egy nő fel tud rá készülni, el tudja fogadni és meg tudja engedni, hogy jöjjenek a fájdalmak, egyre mélyebbről és hosszabban, akkor annál könnyebben fog szülni.

Halász Katalin - kismamakísérő, gyógymasszőr, dúla

Web: www.kismamakiseres.hu

A cikk nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, hogy olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Kis kép: Bigstock

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink