Hogyan rendezzük be a babaszobát?
Várszegi Viktória
2018. május 4.

A babakelengye összeállítása viszonylag egyszerű feladat: a szükséges ruhaneműk, babaápolási cikkek vagy egyéb kiegészítők nagy része házhoz jön. :) A rokonoktól és a barátoktól általában rengeteg holmi érkezik, szerencsés esetben csupán ki kell egészítenünk azt, a babaszoba berendezésével kapcsolatban azonban már több dilemma adódhat… Az egyik legnyilvánvalóbb kérdés, hogy egyáltalán milyen bútordarabokra és használati tárgyakra lesz szükségünk az első időkben?

Mi kell a babaszobába?

- Légzésfigyelő, bébiőr.

- Kiságy: a szabályozható méretű a legpraktikusabb választás, egyes darabok egészen 10-12 éves korig használhatóak – ha van elég helyünk, érdemes ilyet vásárolni.

A kiságy elhelyezésénél a következő szempontokat kell figyelembe venni:

  • nem lehet huzatos helyen, ablak alatt, vagy ajtóátjáróban;
  • ne kerüljön hideg fal mellé;
  • ha van rá lehetőségünk, ellenőriztessük a gyerekszoba alatt futó vízerek elhelyezkedését és a földsugárzás mértékét is, a kiságy elhelyezésekor erre is érdemes tekintettel lenni.

- Matrac és gumilepedő a tisztántarthatóság kedvéért :).

- Hálózsák vagy takaró.

- Pelenkázó: ezek között szintén találni átalakítható asztalokat, melyek később íróasztalként vagy kiskomódként funkcionálhatnak a gyerkőc szobájában. Nagyon kis terekben érdemes a többfunkciós darabok helyett helytakarékos pelenkázót vásárolni, olyat, amely rácsúsztatható a gyerekágyra.

- A pelenkázóra szintén praktikus vásárolni valamilyen jó nedvszívó képességgel rendelkező alátétet, hogy megvédjük a bútort és a matracot az óhatatlan balesetektől…

- Szemetes, szagmentesen záródó pelenkatartó vödör – ez utóbbi feleslegesnek tűnhet, pedig igencsak jó szolgálatot tehet, különösen a hozzátáplálás megkezdése után :).

- Külön szennyestartó a babaholmiknak.

- Szekrény/komód a ruhatároláshoz.

- Ülőalkalmatosság a szoptatáshoz.

- Világítás: az erősebb, általános fényt biztosító mennyezeti lámpa mellett szükségetek lesz valamilyen gyengébb, éjjeli fényforrásra is.

- Függöny vagy redőny: ezeket kizárólag az éjszaka használjuk, a délutáni/délelőtti alváshoz nem tanácsos teljesen elsötétíteni a szobát, ellenkező esetben nehezebben tanul meg különbséget tenni a napszakok között a baba.

Milyen a bababiztos kiságy?

  • Bár az ágyak méreteit szabványok határozzák meg, mégis oda kell figyelni az ágy lécei közötti távolságra, nehogy beszorulhasson a baba fejecskéje, valamint a kiesés, kigurulás veszélye miatt az is fontos, hogy a rácsozás elég magas legyen.
  • Egyéves kora előtt lehetőleg a hátán fekve aludjon a baba, a játékokat, plüssállatokat, párnákat pedig száműzni kell éjszakára a kiságyból, nehogy fulladást okozzanak.
  • Lényeges, hogy kemény és feszes legyen a kiságy matraca, ne legyen rés mellette, illetve a lepedő biztonságos rögzítését is meg kell oldani!

Milyen legyen a babaszoba színe?

Ha a pici nemétől tesszük függővé a színválasztást, akkor is mindenképp finom, visszafogott árnyalatokban kell gondolkodnunk, kislányok esetében jellemzően a rózsaszín vagy a sárga/narancssárga merülhet fel, kisfiúknál pedig a zöld és a kék jöhet számításba.

A kék tulajdonképpen hideg szín, a lakberendezők többsége éppen ezért nem is szívesen használja társasági terekben, hiszen hordoz egyfajta távolságtartó attitűdöt. Ha valaki ragaszkodik ehhez a színhez, lehetőleg válasszon világos árnyalatot, amely világos bútorokkal kombinálva kifejezetten szellőssé, tágassá varázsolhatja a gyerekszobát. A sötétebb árnyalatok túl komolyak, gyerekszobába inkább csak dekorációs elemként, egy-egy felületen használjuk őket.

A zöld egyszerre fiús és barátságos, nyugalmat árasztó szín, bár sok függ attól, hogy a sárga vagy a kék felé hajlik-e el a tónusa. Ha melegebb árnyalatot kap a fal, inkább vitalizáló, ha hidegebb tónusú, pihentető hatású lesz tőle az enteriőr. Annak ellenére azonban, hogy kifejezetten barátságos szín, a tiszta zöld falak csak nagyméretű babaszobába ajánlottak, ugyanis erősen szűkíti a teret, kisebb helyiségek esetében inkább csak dekorációs festésként használjuk.

A barna igazi unisex szín, a megfelelő kiegészítők használatával azonban könnyedén lányosítható/fiúsítható. Ha emellett döntünk, igyekezzünk világosabb árnyalatokat választani, a sötétebb variációk babaszobához nem illő, túlságosan komoly hangulatot kölcsönöznének a helyiségnek.

A sárga szintén nagyon barátságos, derűs hangulatot varázsol a szobába, és nagyban növeli a térérzetet is, ezért kifejezetten ajánlott a kisebb helyiségekbe. A kevesebb természetes fénnyel rendelkező, gyengén megvilágított helyiségekbe is kiváló választás, mert a fehérrel ellentétben a sárga rosszabb fényviszonyok mellett is érvényesül. Ugyanakkor nem árt az óvatosság a sárga túl harsány árnyalataival, zavaró, sőt akár idegesítő atmoszférát is teremthetnek a babaszobában.

A narancs az egyik legvidámabb szín a palettán, mellőz mindenfajta hivatalosságot vagy komolyságot, ergo a gyerekszobába teremtették - de ugyanúgy, mint a sárga esetében, túl harsány árnyalatai egyenesen sokkolóak lehetnek, különösképp nagyobb falfelületeken. Világos változatai az előbbiekhez hasonlóan térnövelő hatásúak, illetve a gyengébb megvilágítású szobákban is ragyognak. A narancs természetes fa, fa hatású és a fehér színű bababútorokkal mutat a legimpozánsabban.

Dekorációs ötletek, variációk fiús babaszobára:
http://pregnant.thebump.com/pregnancy/nursery-ideas/slideshow/baby-boy-nurseries.aspx
Dekorációs ötletek, variációk lányos babaszobára:
http://pregnant.thebump.com/pregnancy/nursery-ideas/slideshow/baby-girl-nurseries.aspx

Kis kép: Bigstock

Kapcsolódó cikkeink