Hormonális változások...
Várszegi Viktória
2013. február 28.

Endorfin, oxitocin, ösztrogén, progeszteron, HCG, prolaktin, relaxin... fontos szerepük van a szülés folyamatában, az azt követő fizikai regenerációban, a tejtermelődés beindulásában, a baba és a mama közötti kötődés kialakulásában, stb.

Endorfin
A szerelem, a testmozgás, de akár bizonyos ételek, például a csokoládé is növelheti a mennyiségét, a szülés során, illetve utána is nagy mennyiségben szabadul fel a szervezetben, hiszen számos pozitív élettani hatása mellett csillapítja a fájdalmat és boldoggá, euforikussá tesz.

Oxitocin
A szerelmi kapcsolatban és a szülő-gyermek viszonyban egyaránt meghatározó szerepet tölt be; szeretetteljes fizikai érintkezés során – így például a szoptatás alatt is - fokozódik termelődése. A szülés folyamatában és az azt követő testi regenerálódásban szintén fontos: serkenti a méhösszehúzódásokat és a tejtermelődést is segíti.

HCG
A közismert terhességi hormon a magzatburok felületén választódik ki, a menstruáció elmaradásáért, és a "reggeli" rosszullétekért felelős…

Ösztrogén és progeszteron
A várandósság kezdetén a sárgatest termeli ezeket a hormonokat, áldásos hatásaiknak köszönhetjük a teltebb kebleket, később pedig – szülés utáni radikális csökkenésük miatt – a tejtermelődés beindulásában is lesz némi szerepük. Az ösztrogén további jótékony változásokat is hozhat a nők életébe; bár elsősorban a vajúdást hivatott megkönnyíteni, a pocakos együttléteket is megédesíthetik örömteli mellékhatásai. A progeszteron gondoskodik a beágyazódásról, védelmet nyújt a vetéléssel szemben, megelőzi az idő előtti fájásokat, illetve megakadályozza a méh izomzatának túlfeszülését.

Prolaktin, HPL (Human Placental Lactogen)
Mindkét hormon a tejtermelődés beindulásáért felelős. A terhesség alatt az ösztrogén és a progeszteron korlátozza tevékenységüket; csak a szülés után lépnek működésbe.

Mitől indul be a szülés?
A várandósság alatt különböző – a terhességet megtartó, illetve a méhösszehúzódásokért, egyúttal a szülés beindulásáért is felelős – hormonok termelődnek:
A méhizomrostok megnyúlása prosztaglandin-elválasztásra sarkallja a szervezetet. Az idő múlásával egyre nagyobb mennyiségben termelődnek az ösztradiol és az oxitocin nevű hormonok is, melyek tovább fokozzák, illetve fokoznák a szervezet prosztaglandin elválasztását, amely a szülés – idő előtti – megindulásához vezetne, ha nem ellensúlyozná hatásukat az ún. terhességvédő hormon, a progeszteron.

Ha elérkezett a szülés ideje, hirtelen leesik a progeszteronszint, ezáltal megbomlik a hormonális egyensúly és beindulnak a méhösszehúzódások - de vajon mi váltja ki mindezt? A kézenfekvőnek tűnő válasz, mely szerint a méhlepény elöregedése – hiszen ez termeli a progeszteront – helytelen, mert az ösztradiol szintje - melyet ugyancsak a méhlepény termel – egyáltalán nem csökken, sőt tovább emelkedik ebben az időszakban. Meglepő módon, valószínűleg a magzat által kiválasztott hormonok a felelősek a folyamat megindulásáért; a baba mellékveséjében termelődő ösztrogén, valamint – a szintén a pocaklakó szervezetében kiválasztódó - oxitocin borítják fel a terhesség alatti hormonális egyensúlyt, tehát tulajdonképpen a baba dönti el, hogy mikor akar megszületni!

Relaxin
A relaxin gondoskodik arról, hogy  a kisbaba buksija akadálytalanul kigördülhessen a medence- és szeméremcsontok között, ha eljön az ideje. (A medenceszalagokat, porcokat, ízületeket lazítja fel a hormon.)

Kapcsolódó cikkeink