Hosszabbá teheti a vajúdást a szüléstől való kóros félelem?
Várszegi Viktória
2012. október 4.

Az International Journal of Obstetrics and Gynaecology június 27-i számában közzétett norvég tanulmányból az derül ki, hogy a szüléstől tartó nők körülbelül másfél órával tovább vajúdtak, mint a többi kismama. A szüléstől való félelem ezen kívül az eszközös szülés és a császármetszés magasabb valószínűségével is összefügg.

Az Akershus egyetemi kórház kutatói több mint 2 200 várandós nőt kérdeztek meg a szüléssel kapcsolatos érzéseikről. A nők 7,5 százaléka félt a szüléstől. A szüléstől félő nők esetében a vajúdás időtartama még akkor is hosszabbnak mutatkozott, amikor a vajúdást meghosszabbító egyéb tényezőket, például az epidurális érzéstelenítést és a szülés megindítását is számításba vették. A kutatók ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy bár a szüléstől félő nők esetében hosszabb a vajúdás, 89 százalékuk sikeres hüvelyi szülésen esett át. Ez az arány 93 százalék azok körében, akik nem félnek a szüléstől.

Samantha Salvesen Adams, a tanulmány társszerzője szerint annak ellenére, hogy a hosszabb vajúdás általánosságban megnöveli az eszközös szülés és a sürgősségi császármetszés kockázatát, a szüléstől félő nők nagy többsége sikeresen tudott hüvelyi úton szülni.

A szakértő azt is megjegyezte, hogy bár eredményeik összefüggést mutattak a szüléstől való félelem és a hosszabb vajúdás között, nem bizonyítják, hogy maga a szüléstől érzett szorongás okozná a hosszabb vajúdást.

Kapcsolódó cikkeink