Húszezer őssejtmintát tárol a KRIO Intézet!

Immár 20 ezer őssejtmintát tárol a KRIO Intézet, Magyarország vezető őssejtbankja. Ez a mennyiség a teljes hazai őssejt transzplantációs igény kielégítésére elegendő volna. A KRIO továbbra is az egyik leggyorsabban fejlődő őssejtbank Közép-Európában.

December elején megszületett a 20 ezredik gyermek, akinek őssejtjeit a KRIO Intézetben tárolják. Ez a mennyiség a teljes hazai őssejt transzplantációs igény kielégítésére elegendő volna. A KRIO Intézet Magyarország vezető őssejtbankja, és ezzel a mintaszámmal a közép-európai piacon is meghatározó szereplő. A térség egyik leggyorsabban fejlődő őssejtbankjának számít.

Az őssejtlevételek száma a gazdasági válság és a születésszám csökkenése ellenére is növekszik Magyarországon, ráadásul európai összehasonlításban sem vagyunk lemaradva: nagyjából minden tizedik szülés után történik őssejt levétel és tárolás. A levett minták mintegy felét a KRIO Intézet tárolja.

Egyre gyakoribb a köldökzsinórvérből származó őssejtek terápiás felhasználása is, ám ennek aránya még elmarad a nemzetközi átlagtól. Míg vannak már országok, ahol az összes őssejtbeültetés csaknem harmadánál már köldökzsinórvér eredetű őssejteket használnak, addig Magyarországon egyelőre csupán az esetek 7-8 százalékánál.

A KRIO Intézet folyamatos fejlesztésekkel tartja fenn meghatározó piaci szerepét. "Idén például felavattuk új, a legszigorúbb őssejttárolási előírásoknak is megfelelő laboratóriumunkat, valamint szabadalmaztattunk egy olyan új őssejtkinyerési eljárást, amelynek segítségével az eddiginél nagyobb mennyiségben tudjuk kinyerni az őssejteket a a köldökzsinór szöveti állományából.. Ezzel a későbbi felhasználás során lényegesen javulhat az őssejtterápia eredményessége" – mondja Dr. Balogh István, a KRIO Intézet vezérigazgatója.

Az intézet minden ügyfelének Transzplantációs Asszisztenciát is biztosít. Ez a különleges szolgáltatás azt jelenti, hogy a KRIO Európa egyik legnagyobb őssejtbank hálózatának, a FamiCord csoportnak tagjaként a világon bárhol felkutatja azt az egészségügyi intézményt, ahol a legjobb feltételek adottak az őssejtterápia végrehajtására. Gondoskodnak a beteg kiutazásáról, ellátásáról, és a beteg az őssejt-mintáját is eljuttatják a kiválasztott kórházba. "Nyilvánvalóan ez is hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen választják a KRIO Intézetet" – mondja Dr. Balogh István.

A köldökzsinórvér és köldökzsinór eredetű őssejteket korábban a vérképzőszervi megbetegedések, így például a leukémia gyógyítására alkalmazták a klinikai gyakorlatban, ám ma már mintegy 80 betegség kezelésére használják világszerte,, Manapság már olyan, korábban gyógyíthatatlan betegségeket is kezelnek őssejtekkel, mint például az oxigénhiányos környezetben született gyermekek neurológiai sérülése, és a cukorbetegség.

A KRIO Intézet már három sikeres őssejtbeültetéshez szolgáltatott mintákat Magyarországon, és lengyel-magyar együttműködéssel Kelet-Közép Európában elsőként olyan őssejt-transzplantációt hajtottak végre, amelyhez köldökzsinór szövetből származó, úgynevezett mezenchymális őssejteket használtak fel.

A KRIO Intézetről

A KRIO Intézet Magyarország piacvezető őssejtbankja és Európa második legnagyobb őssejtbank hálózatának, a FamiCord Group-nak a tagja, amely együttesen több mint 75 000 minta tárolását végzi, és eddig 24 sikeres beültetéshez biztosított őssejtet. A vállalatcsoport őssejtbankjaiban, Európa számos országában – így Lengyelországban, Magyarországon, Spanyolországban, Romániában, Olaszországban, a Balkán és a Baltikum országaiban – abból a célból tárolnak őssejteket, hogy szükség esetén a családok gyógyításra később felhasználhassák azokat.

A KRIO Intézet 2010-ben, Magyarországon elsőként, Európában pedig negyedikként kapta meg az amerikai székhelyű, vérátömlesztéssel és sejtterápiával foglalkozó nemzetközi szövetség, az AABB (American Association of Blood Banks) akkreditációját, ezzel az általa alkalmazott feldolgozási, fagyasztási és tárolási technológia világszerte elfogadottá vált. A KRIO Intézetből származtak azok a minták, amelyeket az első 3, családi őssejtbankból származó sikeres transzplantációhoz használtak fel magyar orvosok.

További információ: www.krio.hu

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink