Igény szerint vagy időre etessük a gyereket?

A szakemberek mindezt azzal magyarázzák, hogy a gyerekek olyan képességgel születnek, amely segítségével pontosan érzik, mennyi ételre van szükségük, így maguktól abbahagyják az evést, ha jóllaktak. Ha olyankor is megetetjük őket, amikor még nem is éhesek, idővel elmúlik ez a képességük, és nagyobb korukban akkor is enni fognak, ha nem éhesek.

Lynne Daniels, az ausztráliai Queensland Műszaki Egyetem táplálkozási szakembere több mint háromszáz csecsemő és anya megfigyelése során vonta le a következtetést, miszerint az igény szerint táplált babák tizennégy hónapos korukra kevésbé híznak el, ami azért fontos, mert a kövér csecsemők nagyobb valószínűséggel lesznek felnőttként is kövérek.

A professzor úgy véli, a gyerek igényeihez igazodó anyák nem etetik túl csecsemőiket, az időre etetők viszont hajlamosabbak erőltetni, hogy a csecsemők az utolsó cseppig igyák ki a cumisüveget. Hozzátette, hogy nagyobb gyerekeknél már szükség van bizonyos rendszere, de őket sem egészséges arra kényszeríteni, hogy minden esetben üres tányért hagyjanak maguk után.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink