Így óvd a babát a hidegben!

Sok kérdés merülhet fel egy első gyermekes családban: mennyi időre lehet kivinni ilyenkor a babát, mit adjunk rá, hogyan előzzük meg a szezonális betegségnek számító megfázást? Olvass tovább, alábbi cikkünk ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik!

Fotó: Bigstock

Télen legkorábban 7-8 hetes kortól – lassanként szoktatva a kinti klímához – vigyük csak a babát a szabadba. Ha sétálni indulunk, vagy akár csak levegőztetni akarjuk a picit a teraszon, mindig rétegesen öltöztessük őt föl: a hosszú ujjú body fölé adjunk rugdalózót, majd következzék a meleg overall vagy bundazsák, illetve a fül- és homlokvédős sapi. A hidegebb napokon húzzunk harisnyát is a pamut/polár rugdalózó alá. Egyébként sok szülő reflexből egy réteggel több ruhát ad csemetéjére, mint kellene, pedig ilyenkor a baba könnyen kimelegszik, megizzad, így könnyen meg is fázik. Általános szabály, hogy körülbelül annyi ruhát, réteget adjunk a babára, mint amennyit magunk is felveszünk.

A szabad levegő egészséges, de…

Az újszülöttek esetében nagyon óvatosnak kell lenni a téli sétákat illetően, ha az időjárás engedi, leghamarabb úgy két hónapos kortól lehet kezdeni a rövid levegőztetést. Szeles, ködös vagy esős időben, vagy -5 fok alatti hőmérséklet esetén egyáltalán ne vigyük ki a babát a szabadba. Hideg időben – fagypont körüli hőmérsékletnél is - csak rövid ideig sétáljunk, inkább ismételjük meg többször a kiruccanást.

Bőrvédelem

A hideg, netalán szelesebb idő könnyen kiszáríthatja a pici bőrét, ezért ebben az időszakban zsírosabb babakrémeket használjunk. A kenőcsöt feltétlenül patikában szerezzük be, a kereskedelmi forgalomban kapható babakozmetikumok allergiás reakciókat válthatnak ki. Erős napsütésben - különösen, ha hó is esett – gondoskodnunk kell valamilyen magas faktorszámú fényvédőről (arc, kezek). A káros UV-sugárzás még ártalmasabb, ha a hóról is visszaverődik a napsütés.

Hány fok legyen a lakásban?

Óvnánk mindenkit a lakás túlfűtésétől, legfőképp azért, mert a túlzott meleg hátráltatja a babák önálló hőháztartásának kialakulását. A lakószobákban elég, ha 22-23 fok van, de a fürdetéskor mindenképp legyen melegebb, minimum 23-24 fokos hőmérsékletet kell biztosítani. Figyeljünk a páratartalomra is: a fűtési szezon idején szárazabbá válhat a szobalevegő, ami szintén nem egészséges. Ez utóbbi probléma az újépítésű házak esetében kevésbé jellemző, itt – a szigetelés és a kifogástalanul záró ablakok miatt – inkább az ellenkezője, vagyis a túl párás levegő okozhat gondot. A kisgyermekeknek egyik sem tesz jót, ha szükséges, használjunk párologtatót, illetve páramentesítő készüléket.

Téli immunerősítés: szoptatott babáknak is ajánlott?

Az anyatejen keresztül számos természetes védőanyag jut a csecsemő szervezetébe, így a szoptatott babák körében viszonylag ritkán fordulnak elő fertőzéses megbetegedések. Más a helyzet, ha a pici már nem szopik, vagy szopik ugyan, de nem eleget, ebben az esetben ajánlott immunerősítő tápszert ajánlott adni. Egy 6-12 hónapos babának napi 5-8 dl anyatejre van szüksége ahhoz, hogy szervezete ellenálló legyen a fertőzésekkel szemben, ha ennél kevesebbet szopik, immunerősítő tápszerre is szüksége lesz az őszi-téli hónapokban.

Bár a természetes vitaminforrások szempontjából a nyár, illetve a kora ősz a legideálisabb időszak, azért télen is akad mit adni a babának. A szezonális gyümölcsök közül a banánt, az almát vagy a sütőtököt például már egész korán elkezdhetjük bevezetni a pici étrendjébe.

A cikk nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, hogy olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Kis kép: Bigstock

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink