Ha egy édesanya a fogantatás pillanatában normál testtömegű és rendszeresen mozog, a várandósság ideje alatt pedig megfelelően táplálkozik, akkor a terhesség végére ideálisan 10-12 kg-ot gyarapszik, amiből a zsírlerakódás mindössze 3 kg. A kismamának több energiára van szüksége, tévhit azonban, hogy ezentúl "kettő helyett kell ennie". A várandósság csupán 150-300 kalóriatöbbletet jelent naponta.
Fotó: theveganwoman.com
- Nincs tiltott élelmiszer, csak betartandó mennyiségek - a kismama kívánósság esetén is fogyaszthatja, ami jól esik, de mértékkel.
- Az émelygés, valamint a vércukorszint ingadozásának orvoslására étkezzünk sokszor, kisebb mennyiségeket - a rendszeres étkezés kiemelt fontosságú ebben az időszakban.
- Ha egy édesanya a fogantatás pillanatában normál testtömegű és rendszeresen mozog, a várandósság ideje alatt pedig megfelelően táplálkozik, akkor a terhesség végére ideálisan 10-12 kg-ot gyarapszik, amiből a zsírlerakódás mindössze 3 kg. A kismamának több energiára van szüksége, tévhit azonban, hogy ezentúl "kettő helyett kell ennie". A várandósság csupán 150-300 kalóriatöbbletet jelent naponta, mely a fizikailag kevésbé aktív, valamint a túlsúlyos mamáknál maximum 200 kcal pluszt jelent még a terhesség utolsó időszakában is.
150 kcal-val egyenértékű:
1 db banán
1 db gyümölcsjoghurt (125ml) + 2 db korpás keksz
3 dl (1,5 %-os) tej
1 db zsemle
300 kcal-val egyenérétkű:
1 db banán + 20g dió
1 db gyümölcsjoghurt (125ml) + egy szelet barna kenyér margarinnal vékonyan megkenve
3 dl (1,5%-os) tej + 40g zabpehely
1 db zsemle + 30g félzsíros sajt + 1 db paprika
A várandós anyukának korábbi étrendjéhez képest naponta 10 g fehérjével többet kell elfogyasztania. A fehérje a sejtek fontos építőeleme, enzimek, hormonok, immunanyagok alkotóeleme, valamint a tápanyagok szállításában is részt vesz, ezért a baba fejlődése szempontjából kiemelkedően fontos.
TIPP:
A többszörösen telítetlen zsírsavak szív- és érrendszerünk egészségét szolgálják és főként a növényi olajokban, olajos magvakban, tengeri halakban találhatóak meg. Egy csoportjuk, az omega-3 zsírsavak fogyasztása a szem-, az ideghártya- valamint az agy fejlődéséhez is elengedhetetlen. A terhességi magas vérnyomás, valamint koraszülés előfordulásának rizikója csökkenthető, ha a kismama elegendő mennyiségű omega-3 zsírsavat fogyaszt. Ezek leginkább a tengeri halakban, repce-, lenmag- valamint szójaolajban és a diófélékben találhatóak meg.
TIPP:
A várandósság során fellépő gyakori székrekedés elegendő mennyiségű rostbevitelével és ezzel párhuzamosan bő folyadékfogyasztással előzhető meg. Fogyasszunk zöldség- és gyümölcsféléket, teljes kiőrlésű gabonákat, olajos magvakat!
TIPP:
Ügyelj az elegendő folyadékfogyasztásra (naponta legalább 1,5-2 liter) a folyadékfogyasztás legtökéletesebb forrása a víz. Ám 2-3 dl frissen facsart gyümölcslé, illetve zöldséglé is belefér a napi folyadékmennyiségbe. A levesek, gyümölcsök és a magas víztartalmú zöldségek, mint az uborka vagy a paradicsom, is jelentősen hozzájárulnak a napi folyadékbevitelhez.
A Foodmanager.hu táplálkozástudományi hírleveléből.