Kockázatos otthon szülni

A kutatás során 530 ezer szülés adatait tekintették át. Az adatok azt mutatták, hogy semmiféle eltérés nincs. Ez alapján azt a következtetést vonták le, hogy a kockázat szempontjából lényegtelen, hogy kórházban vagy megfelelő előkészületek után kórházon kívül születik meg a gyermek. De az is igaz, hogy az otthonszülsek egyharmada - váratlan komplikációk miatt - mégis kórházban fejeződik be!

A kutatók arra is rámutattak, hogy a fentebbi állítás - mely szerint kockázat szempontjából nem lényeges, hogy kórházban vagy otthon születik a baba - csak akkor igaz, ha a gyors szállítás lehetősége adott, rendelkezésre áll a megfelelő infrastruktúra, és felkészült bábák segédkeznek a kismama mellett.

Első szülésnél Hollandiában is a kórházat preferálják

A megkérdezettek közül az első szülők, illetve valamelyik etnikai kisebbséghez tartozók biztonságosabbnak tartották, és többen is választották a kórházi szülést. A feldolgozott adatok egyelőre még nem adnak választ arra a kérdésre, hogy van-e különbség a kórházi szülések kimenetelében akkor, ha szülésznő vagy ha orvos kíséri.

Fű alatt

Annak ellenére, hogy az európai országok legtöbbjében törvényben szabályozott az otthonszülés gyakorlata ez még hazánkban hiányzik. Míg más országokban törvényes alternatíva addig Magyarországon "fű alatt" történik és csak abban az esetben kap nyilvánosságot, ha komplikációk vagy esetleg tragédia történik.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink