Köldökzsinórvér eredetű őssejtekkel az agyi bénulás ellen
Várszegi Viktória
2013. október 11.

Ausztrál tudósok köldökzsinórvér eredetű őssejtek alkalmazásával értek el jelentős állapotjavulást agyi bénulásban szenvedő gyermekeknél.

"Erre a hírre vártunk, ebben reménykedtünk!" - így kommentálta egy anyuka a Stem Cells című tudományos lapban megjelent hírt, amely szerint jelentős előrelépést sikerült elérni az agyi bénulás gyógyításában őssejtterápia segítségével. A Melbourne-i Marcia Kennedy 5 éves kisfiánál 15 hónapos korában diagnosztizáltak agyi bénulást. Csak Ausztráliában 35 ezer embert érint a betegség, vagyis ennyi betegnek a hozzátartozói várják ugyanilyen reménykedve a gyógyírt.

Az ausztrál tudósok által jegyzett tanulmány szerint azoknak a betegeknek, akik a köldökzsinórvérből származó sejteket transzfúzióval megkapták, jelentősen javultak az agyi- és motorikus funkciói. Az agyi bénulást kutató szervezet, az ausztrál Cerebral Palsy Alliance vezetője azt nyilatkozta, hogy a kutatók által alkalmazott eljárás elvezethet a betegség teljes gyógyíthatóságához.

A klinikai vizsgálatok során 30 gyermek kapott különböző kezeléseket: egy részük hagyományos rehabilitációban vett részt, volt, aki EPO kezelésben részesült, és volt, aki donortól származó köldökzsinórvért kapott. Hat hónappal később, az őssejtterápián átesett gyerekek jelentősen jobb eredményeket értek el a mozgás- és kognitív funkciókat vizsgáló teszteken, mint a két másik kezelésben részesült társaik. A három évnél fiatalabb gyermekeknél figyelték meg a legnagyobb mértékű előrehaladást.

Az agyi bénulás a magzati fejlődés során, vagy csecsemőkorban alakul ki. Az agy károsodása következtében állandó mozgáskoordinációs zavar lép fel, a beszéd- és értelmi fejlődés visszamarad. A betegség őssejtterápiával való kezelésével már korábban is kísérleteztek tudósok, és sikerült is jelentős eredményeket felmutatniuk, ám szakértők szerint a legújabb ausztrál kutatási eredmények minden korábbinál biztatóbbak. Mindazonáltal, a tanulmány szerzői arra figyelmeztetnek, hogy az esetleges mellékhatásokat is részletesen feltáró, átfogó vizsgálatokra van még szükség ahhoz, hogy a terápia a rendes klinikai gyakorlatba bekerülhessen.

Kapcsolódó cikkeink