Köldökzsinórvérrel gyógyíthatják a hallásvesztést
Várszegi Viktória
2015. június 19.

A houstoni gyermekklinika és vérbank (Children's Memorial Hermann Hospital and Cord Blood Registry) 1-es fázisú klinikai tesztekkel vizsgálja, hogy a köldökzsinórvér eredetű őssejtek alkalmasak-e a közvetlenül születésüket követően megsüketült gyermekek hallásának helyreállítására. Ez az első olyan klinikai teszt az Egyesült Államokban, amelyet az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet) is jóváhagyott. A teszteket azért indították el, mert korábbi laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy a köldökzsinórvér képes a belső fül sérült szerveinek gyógyítására.

Az idén év elején elindult, és egy évesre tervezett klinikai tesztekbe 10 csecsemőt vontak be, akik közül a legfiatalabb 6 hetes, a legidősebb pedig 18 hónapos. Mindannyian a születésüket követően veszítették el a hallásukat, ám nem genetikai okokból. A szenzorineurális hallásvesztést ugyanis leggyakrabban a belső fülben lévő csiga szőrsejtjeinek pusztulása, vagy az agykéreghez vezető hallóideg sérülése okozza. A genetikai tényező kizárása, és a születéskor eltárolt köldökzsinórvér megléte volt a két legfontosabb feltétele annak, hogy valaki a klinikai vizsgálatsorozatba bekerüljön.
A páciensek infúzióban kapják meg a saját őssejtjeiket, ezt követően havi rendszerességgel ellenőrzik a hallásukat és a beszédkészségük fejlődését, félévente pedig MRI-vel vizsgálják, hogy a belső fül küld-e jeleket az agynak.

Amennyiben a vizsgálatok igazolják a korábbi laboratóriumi eljárás klinikumban történő alkalmazhatóságát, az lehetőséget teremt arra, hogy ne csupán műtéti eljárással, hallókészülékkel, vagy hallókészülék beültetésével kezeljék a születés utáni hallásvesztést. Ennek azért is nagy a jelentősége, mert egyre nagyobb számban születnek halláskárosult gyerekek – az Egyesült Államokban a születéseken belül számarányuk eléri a 15 százalékot – , ami jórészt a koraszülött gyermekek túlélési rátájának növekedésével magyarázható. Amennyiben a hallásuk nem tér vissza körülbelül 18 hónapos korukig, lemaradnak a beszédtanulás meghatározó időszakáról, így nagyobb a kockázata annak, hogy jelentősen lemaradnak a nyelv elsajátításában, sőt általában a tanulással és a szociális magatartásminták elsajátításával is problémáik lehetnek.

A köldökzsinórvér eredetű őssejteket egyre szerteágazóbb terápiás területeken alkalmazzák, vagy tesztelik alkalmazhatóságukat. Az a tulajdonságuk, hogy képesek különféle típusú szöveteket, esetünkben idegszövetet újraépíteni, könnyen lehet, hogy a jövőben az emberek hallását is visszaadja.

Forrás: KRIO Intézet

Kapcsolódó cikkeink