Korai klimax és baba-projekt

Milyen jelei lehetnek?

Nincs egyértelmű válasz… kizárólag a nőgyógyász tud hitelesen nyilatkozni ebben a kérdésben. A tünetek egyébként – már akinél vannak, mert előfordulhat, hogy semmilyen jel nem utal rá – megegyeznek a klimaxot általában jellemző panaszokkal: a menstruációs ciklus rendszertelenné válik, heves hőhullámok jelentkezhetnek, továbbá hangulati ingadozás (rosszabb esetben depresszió), bőrproblémák, alvászavarok, stb. alakulhatnak ki. A helyzetet bonyolítja, hogy az előbbi panaszok szinte bármilyen, akár pusztán pszichés okokból is megjelenhetnek, ezért látatlanban nem lehet eldönteni a kérdést, kizárólag az orvos adhat megnyugtató választ az ügyben.

Soha ennyi nő nem küzdött termékenységi problémákkal, mint manapság – mi lehet ennek az oka, melyek a korai klimax rizikófaktorai?

  • A rohanó életvitel és a vele járó stressz túlzott megterhelést jelent a női szervezetnek – a túlhajszoltság egyik következménye lehet, hogy idő előtt kimerülnek a petefészkek (is).
  • Az egészségtelen életmód (helytelen táplálkozás, mozgáshiány, dohányzás), illetve paradox módon a gyermektelenség szintén kockázatnövelő tényező.

Életmódváltással jelentősen növelhető a termékeny évek száma

  • Ha valakinek sikerül minimalizálnia a fentebb említett rizikófaktorokat, azaz – ha lehetőségeihez mérten – stresszmentes életet él, egészségesen táplálkozik, eleget mozog, stb., meghosszabbíthatja termékeny éveit is.

Korai klimax és baba-projekt - nincs minden veszve!

Nem jelent egyet a gyermektelenséggel, ha beigazolódik, hogy az idejekorán beköszöntő klimax az oka a termékenységi problémáknak. A változókor mintegy tíz évig tart a nők életében, és ebben a periódusban még bőven bekövetkezhet terhesség, bár mindössze 10 százalék a természetes úton történő fogantatás esélye, ezért többnyire csak mesterséges úton érhető el siker.

Egy egyszerű vérvizsgálat megmutatja, mennyit is mutat az a bizonyos biológiai óra!

Egy újfajta hormonvizsgálat segítségével könnyedén mérhető a petefészek tartalékkapacitása, segítségével pontosan, személyre szabottan meghatározható a termékeny időszak várható hossza. Ebből adódóan egyébként tünetek hiányában is érdemes elvégeztetni a tesztet, különösen azok számára, akik csak későbbre tervezik a babavállalást.

A teszt az AMH-hormon mennyiségét méri - ennek szintje a petesejtek érése során, illetve az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken, de egyénenként nagyon változó mértékben. Aktuális szintjéből pontosan meghatározható a fennmaradó petefészek tartalékkapacitás, vagyis az az időpont, hogy körülbelül mikor fognak elfogyni a megtermékenyítésre alkalmas petesejtek a szervezetben.

Amennyiben az AMH (Anti-Müllerian Hormon) mennyisége alacsony - azaz a petefészkek kimerülőben vannak - bizonyos mesterséges megtermékenyítési eljárások eleve szóba sem jöhetnek. Ez utóbbi esetben például felesleges lenne in vitro fertilizációval próbálkozni, ilyen eredmények fényében a lombik jelenti a kizárólagos megoldást.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink