Koraszülött babákon is segít az őssejtterápia

2012. február 25.

Tajvani kutatók sikerrel alkalmaztak mezenchymális őssejteket tüdőelégtelenségben (bronhopulmonális diszpláziában) szenvedő újszülött gyógyítására.

A kislány édesanyját a magzatburok megrepedése után 4 nappal szállították kórházba. A szülést követően fellépő légzési zavarok miatt a koraszülött kisbabát azonnal gépi lélegeztetésre tették. Mivel az állapota nem javult, tovább kellett folytatni a nagy oxigénkoncentrátumú levegő mesterséges belélegeztetését, amelynek következében BPD alakult ki nála.

A mezenchymális őssejtek beültetésére a kislány 168 napos korában került sor. A kezelőorvosok már a transzplantációt követő hetedik napon azt tapasztalták, hogy a gyulladáskeltő citokinok száma a kezelést megelőző szint egytizedére esett a páciens szervezetében, ennek következtében a pulmonális artériás vérnyomás is a normális szintre csökkent. Az emelt dózisú oxigénbevitelt ezért már ekkor korlátozhatták. A terápia 73. napján a kislánynál megszüntethették a mesterséges lélegeztetést, és végre belélegezhette a szobája levegőjét. Hét hónap elteltével a kislány teljesen felépült.

Az orvosok a látványos gyógyulást elsősorban annak tulajdonítják, hogy az őssejtterápia hatására enyhült a tüdőgyulladás, ezért a vérnyomás is csökkent. A sikeres beavatkozás megerősítette azt a feltételezést, hogy a köldökzsinórból származó mezenchymális őssejteket eredményesen lehet alkalmazni a BPD kezelésére. Mindazonáltal az orvosok hangsúlyozták, hogy további klinikai tapasztalatokra van még szükség ahhoz, hogy megbizonyosodhassanak a terápia biztonságosságáról és hatékonyságáról.

Forrás: Krio Intézet

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink