Közérdekű: az őssejtlevétel egészségpénztári finanszírozása

Finanszírozhatóak-e magán egészségbiztosítási pénztári szerződés keretein belül az őssejtbanki szolgáltatások? Portálunk a Magyar Nemzeti Bank illetékes szerveitől kért tájékoztatást az ügyben.

Telefonon az alábbi felvilágosítást kaptuk a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (MNB):

Az 1993. évi önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakról szóló, ma is hatályos törvény* értelmében, amennyiben az érintett őssejtbank teljes egészében Magyarország területén nyújtja az egészségügyi szolgáltatást - jelen esetben az őssejtek feldolgozását és tárolását is -, a Pénzügyi Szervek Állalmi Felügyeletének álláspontja szerint finanszírozható az ellátás. Ellenkező esetben, vagyis akkor, ha a választott őssejtbank anyaintézete - amely a tényleges egészségügyi szolgáltatást nyújtja - más ország területén található, Magyarországon csak fiókteleppel rendelkezik, az egészségbiztosítási pénztár nem számolhatja el szerződött tagjai részére a szolgáltató által kiállított számlát.

* "Tekintettel arra, hogy az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény (Öpt.) alkalmazásában egészségügyi szolgáltató alatt az egészségügyről szóló törvényben meghatározott egészségügyi szolgáltatót kell érteni, tekintettel továbbá arra, hogy az egészségügyről szóló törvény hatálya a Magyar Köztársaság területén működő egészségügyi szolgáltatókra terjed ki, az egészségpénztárral szerződésben álló egészségügyi szolgáltató csak az illetékes magyar hatóság engedélye alapján a Magyar Köztársaság területén működő egyéni egészségügyi vállalkozó, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli szervezet lehet [Öpt. 2. § (6) bek. e) pont, Eütv. 3. § f) pont és 4. § (1) bekezdés]." Forrás: mnb.hu

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink