Lázcsillapítás: íme a hivatalos ajánlás

Kevéssé köztudott, de 2011-ben új szakmai protokoll született a gyermekkori lázcsillapításról, amely főként csak 39 fok vagy afölött javasolja a gyerekek lázának kíméletes csillapítását. Az ajánlás leszámolt a láztól való indokolatlan félelemmel, határozottan foglalva állást a fizikális lázcsillapítás kíméletlennek tartott módszerei, így a hideg fürdő vagy a hideg testborogatás ellen.

Réthy Lajos Attila, az útmutató kidolgozásában részt vevő Országos Gyermek-egészségügyi Intézet (OGYEI) főorvosa szerint a lázcsillapításrólkorábban 1995-ben adtak ki protokollnak tekinthető módszertani levelet. Az új szakmai útmutatót aCsecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium javaslata alapján a Nemzeti Erőforrás Minisztérium adta ki.

Kíméletlen a hűtőfürdő

A főorvos kiemelte: a protokoll - felzárkózva több nyugati ország gyakorlatához - leszámolt a láztól való indokolatlan félelemmel, határozottan foglalva állást a fizikális lázcsillapítás kíméletlennek tartott módszerei, így a hideg fürdő vagy a hideg testborogatás ellen. Mint hozzátette, magas láz esetén persze alkalmazható a kíméletes, didergést elkerülő, 31 foknál melegebb vízben való fürdő, de ez alapvetően a közérzet javítását szolgálja.

Ezt már vegyük komolyan!

Réthy Lajos Attila kitért arra, rizikósnak a 3 hónaposnál fiatalabb csecsemők 38 fokos vagy azt meghaladó, illetve a 3-6 hónapos csecsemők 39 fokos vagy azt meghaladó testhőmérséklete mondható, ilyenkor azonnali kórházi felvétel és kivizsgálás szükséges. (Kivéve, ha a háttérben ismert, veszélyt nem jelentő esemény, például védőoltás áll.)

Tájékoztatása szerint a lázat a régi protokoll sem tartotta feltétlenül kórosnak, hanem a szervezet védekező reakciójának tekintette, de a hangsúlyok eltolódtak. Ma már kevésbé ajánlják az aktív lázcsillapítást, hiszen a láz a védekezés részeként akár hasznos is lehet.

A szülőkre is gondoltak

Jelentős változás, hogy míg a régi protokoll csak a szakmának szólt, az új gyakorlatiasabb, mert készült egy külön a szülőknek szóló rész is. Az új útmutatás tükrözi azt az utóbbi években beigazolódott tapasztalatot is, hogy a lázgörcs nem kerülhető el a megelőzésére adott lázcsillapítóval - hangsúlyozta a szakember.

Az előkészítő munka során az útmutató két része közül a kórházi ajánlás alapváltozatát a Pécsi Gyermekklinika, az otthoni-szülői ajánlás alapváltozatát az OGYEI készítette el, majd a végső változat kialakítását és elfogadását a szakmai kollégium végezte el. Az összeállítás során figyelembe vették a szakma nemzetközileg elfogadott ajánlásait, ezeket a hazai viszonyokra adaptálták. Az otthoni lázcsillapításról szóló részt például az Egyesült Királyságban kiadott protokoll inspirálta, és a Nyugat-Európában már elterjedt szülői tájékoztatók mintájára készült.

(MTI)

Az MTI általunk megjelentetett közleménye nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, hogy olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink