Ma van a Szoptatás Világnapja
Várszegi Viktória
2011. augusztus 1.

Mi sem természetesebb!

A szoptatás a világ legtermészetesebb dolgai közé tartozik, már az anyamell felépítése és működése pontosan olyan, amilyennek lennie kell. Az anyatej összetétele is aszerint változik, hogy az adott időben a gyermeknek mire van szüksége. Kutatások bizonyítják, hogy a csecsemők számára a legmegfelelőbb táplálási mód a születést követő egy órán belül megkezdett szoptatás, amelyet kizárólagosan folytatni kell a baba féléves koráig, sőt azután is.

Jó a babának, jó a mamának

Az anyatejben olyan, semmivel sem pótolható anyagok találhatók, amelyek védettséget nyújtanak a fertőzésekkel szemben, erősítik az immunrendszert, csökkentik a bölcsőhalál és a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, különösen akkor, ha a babákat kizárólag anyatejjel táplálják. Emellett a szoptatás az anyának is jót tesz, mert csökkenti a mellrák vagy a csontritkulás kialakulásának kockázatát, illetve javítja én-képét így a szoptató anyák között kevésbé lép fel a szülés utáni depresszió.

"Az anyatej olyan egyedülálló, csodálatos táplálék, amely összetételében és mennyiségében is a csecsemő változó igényeihez alkalmazkodik. A koraszülöttet világra hozó anya teje különleges összetételű, alkalmazkodik a fejletlen kis szervezet speciális igényeihez, védi a külvilág ártalmaitól. Elősegíti az ideális fejlődést, növekedést, megalapozza a későbbi jó életminőséget. A szoptatás csodája soha többé nem tér vissza az anya és a gyermeke életében, ezért is javaslom a tartós szoptatást" – mondta Csetneki Julianna szülésznő, szakértő.

A tartós szoptatás elkötelezett hívei között világhírű művészeket is találunk

Például: Catherine Zeta-Jones, Giselle Bündchen, Gwyneth Palthrow, Christina Aguileria, Angelina Jolie és Salma Hayek, aki nemcsak saját gyermekét, de egy afrikai út során egy Sierra leonei asszony éhező csecsemőjét is szoptatta a sajtónyilvánosság előtt, ezzel is felhívva a figyelmet a szoptatás fontosságára.

Az anyatejben olyan, semmivel sem pótolható anyagok találhatók, amelyek védettséget nyújtanak a fertőzésekkel szemben, erősítik az immunrendszert, csökkentik a bölcsőhalál és az I. és II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, különösen akkor, ha a babákat kizárólag anyatejjel táplálják. Az anyatej élő immunanyagokat tartalmaz, amelyek segítik a csecsemő fejletlen védekező rendszerét és aszerint változnak, illetve módosulnak, hogy az anya környezetében milyen kórokozók és fertőzések fordulnak elő. Ha például a mama náthás lesz, az ellenanyagok rövid időn belül megjelennek a tejében is. Ennek köszönhető, hogy a szoptatott csecsemő vagy el sem kapja, vagy enyhe formában vészeli át a betegséget. Klinikai tanulmányok egész sorában mutatták ki, hogy a tartósan szoptatott csecsemők lényegesen ritkábban szenvednek bélfertőzésekben, középfülgyulladásban, tüdőgyulladásban és felső légúti fertőzésekben. A szoptatás az allergiás megbetegedések kockázatát is csökkenti. Feltételezik, hogy ebben nem csupán a leggyakoribb allergének (tehéntej, szója, azaz a tápszeralapanyagok) mellőzésének van szerepe, hanem az anyatej gyulladáscsökkentő hatóanyagainak is. Az anyatej laktoferrin nevű fehérjéje megköti a vasat, így ez elburjánzásukhoz vasat igénylő kórokozók (pl. coli, staphylococcus, streptococcus) kevésbé tudnak elszaporodni. A laktoferrinnkek ezen túlmenően ún. immunmodulátor szerepe is van, vagyis fertőzés esetén beindítja a csecsemő saját interferon-termelését. Az anyatejet gyulladáscsökkentő összetevői arra is alkalmassá teszik, hogy náthás baba esetén orrcseppnek használjuk. A kisebesedett mellbimbóra is jó hatással van, illetve segít megelőzni a mellgyulladást is. A szoptatott csecsemők esetében a gyermekágyi halandóság alacsonyabb értéket mutat. Az anyatej őssejteket is tartalmaz, sőt a HAMLET betűszóval jelzett rákellenes vegyület is megtalálható benne, ami segítségével a kutatóknak 40 különböző típusú rákos sejtet sikerült elpusztítaniuk laboratóriumi körülmények között. Emellett a szoptatás az anyának is jót tesz, mert csökkenti a mellrák vagy a csontritkulás kialakulásának kockázatát, illetve javítja én-képét így a szoptató anyák között kevésbé lép fel a szülés utáni depresszió, és a sclerosis multiplexben szenvedő anyáknak nagyobb az esélye, hogy betegségük tünetmentes legyen a szoptatás ideje alatt.

Egyre több Magyarországon a bababarát kórház

A csecsemők nagy részét mégsem szoptatják annyi ideig, ameddig ez előnyös volna számukra. A fejlett nyugati országokban egyre többen azt a téves feltételezést követik, hogy a civilizált országokban nincs már igazán szükség mindarra a védelemre, amelyet az anyának és gyermekének egyaránt nyújt a szoptatás. Magyarországon azonban Európai viszonylatban igen jelentős a szoptató nők aránya, így ilyen jellegű felmérés esetén az Európai Unió tagállamai között, az első négy között végeznénk. Nálunk is egyre több a babarát kórház, de minden szülészeten támogatják az édesanyákat a szoptatás megkezdésében, és a szoptatási tanácsadók száma is folyamatosan növekszik, így az édesanyák közel 100%-a kezd el a szülést követően rögtön szoptatni. A statisztikák szerint azonban ennek ellenére hat hónaposan már csak a csecsemők körülbelül 38%-a szopik kizárólagosan.

Lead: Idézet az "Innocenti Nyilatkozat a Szoptatás Védelméről, Elősegítéséről és Támogatásáról" című dokumentumból, melyet 32 ország kormánya, köztük 10 ENSZ-szervezet is aláírt 1990-ben.

További forrás: az Anyatej Világnapja alkalmából rendezett Philips AVENT sajtótájékoztató szakmai anyagából.

Kapcsolódó cikkek a Babásmamás.hu-n:

Kapcsolódó cikkeink