Májustól változik a családtámogatási rendszer!
Várszegi Viktória
2010. április 23.

A TGYÁS és a GYED igénybevételéhez szükség van ún. jogszerző időre, vagyis bejelentett munkaviszonyra. A szükséges munkaviszony időtartama azonban növekszik, az eddigi 180 nap helyett 365-re emelkedik. Vagyis, a kismamának minimum 365 napos bejelentett munkaviszonnyal kell rendelkeznie ahhoz, hogy kaphasson tgyás-t, a későbbiekben pedig gyed-et.

GYES

A Gyermekgondozási Segély továbbra is alanyi jogon jár a kismamának – tehát továbbra sincs jogszerző idő – azonban maximális igénybevételi ideje 3 évről 2 évre csökken.

GYET

A Gyermeknevelési Támogatás ezután is a három vagy több gyermeket nevelő családokat illeti, de változik a folyósítási korhatár. A törvénymódosítás szerint, a legkisebb gyermek kétéves korától nyolcéves koráig jár majd a támogatás(az alsó korhatár csökken, a felső nem változik).

Családi pótlék

Az egyik legfontosabb változást az jelenti, hogy 2009. szeptember 1-től a családi pótlék növeli az adóalapot, de a rá eső adót nem kell megfizetni, vagyis nem adóköteles.

A személyi jövedelemadó hatályos törvényei szerint, a munkavállaló köteles nyilatkozni a munkaadó felé bármilyen nem adóköteles, de adóalapot növelő, nem a munkáltatójától vagy a bér kifizetőjétől származó jövedelméről (ilyen például a családi pótlék).

Kapcsolódó cikkünk: