Már az anyaméhben is tanulnak az újszülöttek
Várszegi Viktória
2014. augusztus 13.

Egy friss kutatás kimutatta, hogy az újszülöttek már az anyaméhben elkezdenek tanulni. Mire az anya a terhesség 34. hetébe lép, magzata már képes reagálni arra, ha egy ismerős mondókát dúdol neki édesanyja.

Amint azt Charlene Krueger, a Florida Egyetem munkatársa kifejtette, a fejlődő magzat számára az anya hangja a legfőbb inger, így ennek igen nagy szerepe van a korai tanulás és az emlékezet fejlődésében. Az Infant Behavior and Development című lapban közzétett kutatás során a szakemberek 32 angol anyanyelvű várandós nőt kértek fel arra, hogy hat héten át naponta többször dúdoljanak magzatuk számára valamilyen mondókát. Mindez a 28. és a 34. terhességi hét között zajlott, majd a 34. héten arra kérték az anyákat, hogy többé ne dúdolják a mondókákat.

A magzatokat a 28., 32., 33. és 34. héten is megvizsgálták szívmonitor segítségével, amely során a tanulásra a lassuló szívritmus utalt. A vizsgálatok alatt a babák egy részének az anyukájuk által dúdolt mondókát játszották le, csak ezúttal valaki másnak a hangján hangzott el ugyanaz a szöveg, míg egy másik csoport számára egy ismeretlen mondókát játszottak le, amit egy énekesnő adott elő.

Az eredmények azt mutatták, hogy a magzatok szívritmusa a terhesség 34. hetétől kezdve már reagált az ismerős mondókára, hiszen eddigre már hat hete hallgatták ugyanazt a dalt. A szakemberek a szívritmus lassulását észlelték négy héten át azt követően, hogy az anya már nem énekelt, a 38. hétre pedig azok a babák, akik egy idegentől hallották az anyjuktól ismert mondókát jóval kifejezőbb reakciót mutattak az ismerős hangra, mint az idegenre, a szívritmus ugyanis előbbi esetben nagyobb mértékben és hosszabb időre lassult le, miközben azoknak a magzatoknak, akik egy új mondókát hallottak, a szívritmusuk felgyorsult. Krueger szerint a fenti vizsgálatok sokat segítenek annak megértésében, hogy a magzat akár ilyen korai szakaszban is képes megjegyezni egy ismerős mondókát, és arra még hetekkel később is képes visszaemlékezni, hiába nem hallotta közben naponta. Mindennek a 37. hét előtt világra jött újszülöttek esetében is nagy jelentősége van, hiszen az anya ismerős hangja minden bizonnyal jótékony hatást gyakorol rájuk is. 

Kapcsolódó cikkeink