Már egy szülő szeretete is sokat jelent

2012. november 6.

Az Iowa Egyetem kutatói a Child Development című lapban arról számoltak be, hogy akár az anyával, akár az apával alakul ki szoros kapcsolata egy csecsemőnek, később mindenképpen számos előnye fog ennek jelentkezni. Sanghag Kim pszichológuskutató hozzátette, hogy az első két év nagyon fontos abból a szempontból, hogy a kisgyerek képes-e teljes bizalommal kötődni valamelyik szülőjéhez, mert a későbbi szociális és érzelmi fejlődés szempontjából ennek nagy jelentősége lesz.

A vizsgálat során Kim 86 olyan tizenöt hónapos csecsemőt követett nyomon 8 éves korukig, akiket csak egy szülő nevelt, és arra a megállapításra jutott, hogy ezeknél a gyerekeknél nem volt kimutatható hátrány azokkal szemben, akik mindkét szülőjükhöz kötődni tudtak. Főleg az egyedülálló anyák vagy apák számára lehet megnyugtató hír, hogy már egy személy biztonságot adó közelsége is elég lehet egy csecsemő számára ahhoz, hogy később ne jelentkezzenek nála érzelmi és viselkedésbeli problémák.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink