Meddig halasztható a babaprojekt?
Várszegi Viktória
2011. szeptember 9.

Egy újfajta hormonvizsgálat segítségével könnyedén mérhető a petefészek tartalékkapacitása, segítségével pontosan, személyre szabottan meghatározható a termékeny időszak várható hossza. A tesztet relatíve fiatal korban is érdemes elvégeztetni, ugyanis a nők mintegy 10 százalékát érintő korai menopauza is előre jelezhető vele. Tévedés kizárva!

A teszt az AMH-hormon mennyiségét méri - ennek szintje a petesejtek érése során, illetve az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken, de egyénenként nagyon változó mértékben. Aktuális szintjéből pontosan meghatározható a fennmaradó petefészek tartalékkapacitás, vagyis az az időpont, hogy körülbelül mikor fogynak el a megtermékenyítésre alkalmas petesejtek a szervezetben.

A meddőségi kivizsgálás során, de relatíve fiatal korban – különösen, ha valaki csak későbbre tervezi a gyermekvállalást – egyaránt érdemes elvégeztetni a vérvizsgálatot!

Amennyiben az AMH (Anti-Müllerian Hormon) mennyisége alacsony - azaz a petefészkek kimerülőben vannak - bizonyos mesterséges megtermékenyítési eljárások eleve szóba sem jöhetnek. Ez utóbbi esetben például felesleges lenne in vitro fertilizációval próbálkozni, ilyen eredmények fényében a lombik jelenti a kizárólagos megoldást. De azoknak is érdemes elgondolkodni – az egyelőre költségtérítéses alapon működő - vérvizsgálat igénybevételéről, akik csak későbbre tervezik a babavállalást, ugyanis a teszt minden kétséget kizáróan meghatározza a termékeny időszak várható egyéni hosszát.

Kapcsolódó cikkeink