Mi mindent tud az anyatej?

 • Az anyatej élő immunanyagokat tartalmaz, amelyek segítik a csecsemő fejletlen védekező rendszerét. Immunanyagai aszerint változnak, illetve módosulnak, hogy az anya környezetében milyen kórokozók és fertőzések fordulnak elő. Ha például a mama náthás lesz, az ellenanyagok rövid időn belül megjelennek a tejében is. Ennek köszönhető, hogy a szoptatott csecsemő vagy el sem kapja, vagy enyhe formában vészeli át a betegséget.
 • Klinikai tanulmányok egész sorában mutatták ki, hogy a tartósan szoptatott csecsemők lényegesen ritkábban szenvednek bélfertőzésekben, középfülgyulladásban, tüdőgyulladásban és felső légúti fertőzésekben.
 • A szoptatás az allergiás megbetegedések kockázatát is csökkenti. Feltételezik, hogy ebben nem csupán a leggyakoribb allergének (tehéntej, szója, azaz a tápszeralapanyagok) mellőzésének van szerepe, hanem az anyatej gyulladáscsökkentő hatóanyagainak is.
 • Az anyatej laktoferrin nevű fehérjéje megköti a vasat, így ez elburjánzásukhoz vasat igénylő kórokozók (pl. coli, staphylococcus, streptococcus) kevésbé tudnak elszaporodni. A laktoferrinek ezen túlmenően ún.immunmodulátor szerepe is van, vagyis fertőzés esetén beindítja a csecsemő saját interferon-termelését.
 • Gyulladáscsökkentő összetevői arra is alkalmassá teszik az anyatejet, hogy náthás baba esetén orrcseppnek használjuk. A kisebesedett mellbimbóra is jó hatással van, illetve segít megelőzni a mellgyulladást is.
 • Sokan gondolják azt, hogy az anyatej nem tartalmaz elegendő vasat, ezért előbb-utóbb vérszegény lesz a csecsemő, pedig a hat hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemőkben nem igazolható a vashiányos vérszegénység vagy a vasraktárak csökkenésének kockázata. Az anyatej vastartalmának hasznosulása 50 %-os, ami jóval magasabb, mint a tápszerek (csak 7%), vagy a csecsemőknek adott gabonatermékek (4%) esetén. Az anyatej ezeket az előnyöket a csecsemő hat hónapos kora után is megőrzi, tehát féléves kor után sem érdemes tápszerre áttérni.
 • Az anyatej összetétele egyetlen szoptatáson belül és a szoptatási időszak folyamán is változik, mindenkor a csecsemő, a kisgyermek igényeihez alkalmazkodik. A koraszülöttet világrahozó anya teje speciális összetételű, és mindig megfelelő hőmérsékletű. Egy táplálás során pedig egy háromfogásos menüt biztosít; először a kis kalóriatartalmú, szomjoltó első tej, majd a főzelékszerű főfogás, és végül a zsírban gazdag "nasi" csillapítja a baba éhségét.
 • A szoptatás nem kerül pénzbe, elősegíti a fogazat egészséges fejlődését és minimalizálja a gyermekkori elhízás kockázatát.
 • A szoptatott csecsemők esetében a gyermekágyi halandóság alacsonyabb értéket mutat.
 • Az anya szempontjából a szoptatás előnyös a mell- és petefészekrák megelőzése szempontjából.
 • Az anyatej őssejteket is tartalmaz, sőt a HAMLET betűszóval jelzett rákellenes vegyület is megtalálható benne, melynek segítségével a kutatóknak 40 különböző típusú rákos sejtet sikerült elpusztítaniuk laboratóriumi körülmények között. 
 • Kimutathatóan csökken a II. típusú (későbbi életkorban jelentkező) cukorbetegség kialakulásának kockázata is.
 • A sclerosis multiplexben szenvedő anyáknak nagyobb az esélye, hogy betegségük tünetmentes legyen a szoptatás ideje alatt.
 • Az anyai önbizalom és énkép erősödik, ami a lelki egészség és kiegyensúlyozottság szempontjából fontos.
 • Kutatások igazolják, hogy a megfelelő időtartamú terhesség, illetve szoptatás pozitívan befolyásolja az agy fejlődését.

Philips AVENT sajtóközlemény

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink