Mi mindent tudnak az őssejtek? VIDEÓ!

A köldökzsinórvér olyan speciális őssejteket tartalmaz, melyek képesek az osztódásra, a specializálódásra, valamint arra, hogy a vért és az immunrendszert alkotó sejtekké váljanak. Számos betegség kezelésénél használják már őket rutinszerűen, leggyakrabban a rosszindulatú daganatos, illetve vérképzőszervi anémiák és bizonyos autoimmun betegségek gyógyításakor. A legelső őssejt-beültetés 1988-ban Franciaországban, egy vérképzőszervi megbetegedésben szenvedő kisgyermeknél történt, azóta hozzávetőleg 25 000 köldökzsinórvér eredetű őssejt-transzplantációt végeztek világszerte.

Az őssejtek levételére közvetlenül a baba megszületése után nyílik lehetőség: a köldökzsinór átvágása után, de még a méhlepény világrajövetele előtt. Ez egy egyszerű, néhány perces beavatkozás, amely sem a mama, sem a baba számára nem jelent kellemetlenséget - a mintagyűjtést a nőgyógyász vagy a szülésznő végzik a szerződéskötéskor átadott speciális gyűjtő-szett segítségével.

A KRIO Intézet honlapján bővebben is olvashatsz az őssejtekről.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink