Miben jók a fiúk már magzati korban?
Várszegi Viktória
2014. augusztus 27.

Ultrahangfelvételek bizonyítják, hogy már a méhben markáns különbségek vannak a fiú és a lány magzatok agyszerkezetében, és a később is fennmaradó eltérések hátterében hormonális hatások állnak. Miért nagyobb a fiúk, férfiak agya, mit tesz a tesztoszteron a magzati aggyal, és miért érdeklődik egy kisfiú ösztönösen jobban a tűzoltóautók, mint a babák iránt?

(Fotó: wazaap.com)

Gyakorló szülők előtt nem ismeretlen, hogy hiába van egy kislánynak traktorja, tűzoltóautója, szívesebben játszik a rózsaszín pónikkal. Vagy hiába ad a szülő babákat is a fiúgyermek kezébe, ő nagy valószínűséggel inkább autókat és mozdonyokat fog tologatni. Azaz nemcsak nevelés következménye, hanem biológiai, agyi alapjai is vannak annak, hogy a lányok inkább babáznak, a fiúk meg autóznak. A különbözőségek pedig már a magzati korban elkezdenek kialakulni.

A fiú újszülött tesztoszteronszintje olyan magas, mint egy 25 éves férfié!

Régről ismert, hogy a lányok és a fiúk agyszerkezete már a születéskor eltér, és hogy a különbözőség életünk végéig megmarad. Azt azonban, hogy ezek az agyi különbségek már a terhesség elején, a 8. héttőlelkezdenek kialakulni, csak az elmúlt évek ultrahangos vizsgálatai bizonyították. Az eltérő agyfejlődésért pedig elsősorban a tesztoszteron hormon a felelős.

Az amerikai Maryland Egyetem kutatása szerint a fiú magzatok a méhben igazi kis "tesztoszterontermelő gépek": egy újszülött fiú tesztoszteronszintje megegyezik egy 25 éves felnőtt férfi tesztoszteronszintjével. A születés után 3-6 hónappal azonban ez a tesztoszteronszint lecsökken, hozzávetőlegesen a lányok tesztoszteronszintjével lesz egyenlő, majd a pubertás idején újra megugrik.

A lány magzatoknál szintén termelődik tesztoszteron, de közel sem annyi, mint a fiúknál. A londoni City Egyetem pszichológusainak kutatása szerint a várandósság 34-41. hetében a fiú magzatok tesztoszteronszintje hozzávetőlegesen tízszerese a lányokénak. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a lány magzatokban ösztrogén hormon is termelődik, ám ennek az eddigi kutatások szerint az agyfejlődésre nincs markáns hatása – szemben a tesztoszteronnal. Azaz, a lányoknak olyan agyszerkezetük van, mint a fiúknak lenne, ha a tesztoszteron hormon nem alakítaná át.

A teljes cikk itt olvaható: http://www.origo.hu/egeszseg/terhesseg/20140814-rengeteg-tesztoszteront-termelnek-a-kisfiuk-a-mehben.html

Forrás: Origo

Kapcsolódó cikkeink