Miért veszít súlyából az újszülött?

A jelenség hátterében a "folyadékviszonyok" átalakulása áll; egy újszülött baba szervezetének 80-85, egy csecsemőnek 75, egy felnőtt emberének pedig a 60 százaléka víz. Mindehhez hozzájárul még a születés előtti extra víztartalék felhalmozódása is a pici testében.

Az első napokban tehát nagy mennyiségű víz távozik a baba szervezetéből, és ebből adódik a súlyveszteség jelentős hányada. De nem szabad azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy az anyatej termelődés sem az "igazi" még ilyenkor, némi időre van szükség, amíg megfelelő mennyiségű és minőségű tej képződik. A szülést követő negyedik-ötödik napon általában már elegendő és tápláló a mama teje, és ha minden jól megy, a baba úgy két héten belül visszanyeri eredeti súlyát.

Jó tudni

  • Főként a széklettel távozik a pici vízfeleslege, ugyanis a vesék még nem képesek a vizelet koncentrációjára vagy hígítására.
  • Az első napokban sok víz ürül ki a magzatszurokkal, de szerephez jut a bőrön keresztüli és a légutakon történő, ún. észrevétlen folyadékvesztés is.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink