Milyen a jó babacipő?
Várszegi Viktória
2017. február 28.

A nemkívánatos ortopédiai eltérések megelőzése érdekében kizárólag szaküzletben vásároljunk, és legyen inkább néhány – vagy akár egy – kiváló minőségű cipőcskéje a babának, mint sok aranyos, de egészségtelen darab.

Megfelelő tartás és rugalmasság

A cipő talpának kellően rugalmasnak kell lennie, ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy amikor a cipő sarkát az orrához próbáljuk érinteni, annak könnyen, illetve pontosan a középvonala mentén kell meghajolnia – minden más variáció kizárva, ellenkező esetben a baba nem, vagy csak nagyon nehezen tudja majd mozgatni benne a bokáját. Ezzel együtt a boka fixen tartása szintén lényeges, hiszen egy gyermekcipőnek több ponton is tartania kell a járásban még gyakorlatlan, bizonytalan lábakat. A cipő talpa legyen tökéletesen és minden felületen csúszásmentes, készüljön természetes, jó nedvszívó képességű, jól szellőző anyagokból. A bőrből készült cipőcskékben jól szellőzik a láb, ezért a belső rész – ha a felső nem is – mindig bőr borítású legyen.

Mindig fel kell próbálni!

A cipőcskének méretben is tökéletesnek kell lennie, ezért a vásárlás előtt mindig le kell mérni a pici lábát – ez akár a helyszínen is megtörténhet, a szakboltokban ehhez is adnak segítséget. A cipőt minden esetben fel kell próbálni, interneten vagy csomagküldő szolgálaton keresztül – legyen bármilyen vonzó a gondolat – soha ne vásároljunk lábbelit gyermekünknek. A próba során le kell ellenőrizni, valóban jó lesz-e a méret, ehhez mindkét cipőt fel kell venni, és a picinek rá kell állnia a lábára teljes súlyával, csak így ellenőrizhetjük, megfelelő lesz-e a kiszemelt darab. A méretezés zokniban történjen, a cipőnek egyértelműen hosszabbnak kell lennie, mint a lábnak. A lábbeli bősége is fontos, oldalsó mozgástérnek is kell maradnia a láb mellett. A túl szűk vagy túl bő cipő nem tartja megfelelően a lábat, nehezíti a járás képességének biztonságos elsajátítását, ortopédiai rendellenességekhez vezethet!

Az öröklött cipők nem egészségesek...

A nagyobb testvértől öröklött darabokat is el kell felejteni, a cipők pontos lenyomatai viselőjük lábának, és mivel a lenyomatok, illetve a lábak nem egyformák, ortopédiai szempontból igen egészségtelen ez a megoldás. A harántemelővel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. A korábbi elképzelés megdőlni látszik, mely szerint a harántemelő megakadályozza a lúdtalp kialakulását, ugyanis egyre több szakember gondolja úgy, hogy az alátámasztás elkényelmesíti a lábat, ezáltal hozzájárul a lúdtalp kialakulásához.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Kapcsolódó cikkeink