Mire jók az őssejtek?
Várszegi Viktória
2017. július 3.

A születés egyszeri és megismételhetetlen lehetőség a köldökzsinórvér eredetű őssejtek levételére, fájdalom- és kockázatmentes, szemben a csontvelőből származó őssejtek gyűjtésével.

Fotó: Bigstock

Mi az őssejt és honnan származhat?

Az őssejtek olyan speciális sejtek, melyek egyrészt osztódásra, önmaguk megújítására képesek, másrészt át tudnak alakulni más, egyedi funkciót betöltő sejtekké, így pótolva az elpusztult sejteket, szöveteket.

A köldökzsinórvér eredetű őssejtek előnyei

Az őssejtek előnye, hogy még fiatalok (legfeljebb kilenc hónaposak) és kiválóan osztódnak, valamint nem érte őket mindaz a káros hatás (pl. fertőzések), mint az évek múlásával a felnőttekből kinyerhető őssejteket.

Az American Society for Blood and Marrow Transplantation (Amerikai Vér- és Csontvelő Transzplantációs Társaság) három fő előnyét emeli ki a fagyasztva tárolt köldökzsinórvér őssejtek felhasználásának, hangsúlyozva ezzel az őssejtbankok fontos szerepét a gyógyítás folyamatában.

A minta bármikor rendelkezésre áll:
a beteg kezelése nem függ a donor elérhetőségétől, állapotától, hiszen nem a donort kell behívni mintavételre.

A transzplantáció tervezhető:
a transzplantáció a beteg aktuális állapotának megfelelően tervezhető, hirtelen állapotváltozás esetén halasztható a beavatkozás.

A beültetett szövet kilökődése ritkább:
a graft-versus-host (GvHD) betegség, azaz a beültetett szövet kilökődése ritkábban fordul elő, mert ezek a sejtformák éretlenebbek, mint a csontvelőből gyűjtött társaik.

Köldökzsinór eredetű őssejtek

A köldökzsinórvérben a vérképző őssejtek a meghatározó sejtformák, melyek a vér sejtes elemeivé érnek a fejlődésük során. Emellett kisebb mennyiségben más őssejtek is jelen vannak pl. mesenchymális őssejtek vagy azok, amelyekből az erek falának egyes sejtjei képződnek. Klinikai vizsgálatok igazolták gyakorlati jelentőségüket elzáródott érszakasz által ellátott terület vérellátásának javításában, ill. infarktust követően. A VSELs (very small embryonic like stem cells) olyan ún. vésztartalék sejtek, amelyek – rendkívüli képlékenységüknek köszönhetően – az önregeneráció forrásai a felnőtt szervezetben. Számottevő mennyiségben a vörös csontvelő mellett a köldökzsinórvérben vannak jelen és úgy tűnik, hogy ezek a sejtek az alapkövei a súlyos oxigénhiánnyal születetett gyermekek köldökzsinórvérrel történő hatásos kezelésének (USA klinikai kísérlet).

Köldökzsinór szövet eredetű őssejtek

A köldökzsinór Wharton-kocsonyájából nyerhető mesenchymális őssejtek olyan sejtek, amelyek elsődlegesen porc-, csont-, zsírszövet képződés irányában elkötelezettek, emellett azonban jelentős kutatóközpontok sikeresen alakítják őket egyéb sejttípusokká, pl. szívizomsejtté, idegsejtté. Az eddigi klinikai kísérletek eredményei azt mutatják, hogy a mesenchymális őssejtek jól szaporíthatóak és hatékonyan segítik a köldökzsinórvérből vagy csontvelőből származó vérképző őssejtek megtapadását és jelentősen csökkentik a kilökődés kockázatát. Önálló alkalmazásuk általános gyulladáscsökkentő tulajdonságukra épül, pl. a GvHD (transzplantáltaknál fellépő súlyos kilökődési válasz) és egyes autoimmun betegségek (Crohn-betegség, rheumatoid arthritis, 1-es típusú diabetes mellitus, sclerosis multiplex) kezelésében.

Placentából gyűjtött köldökzsinórvér őssejtek

A köldökzsinórvér gyűjtését követően a placentában maradó vér értékes vérképző őssejteket tartalmaz, amelyek kinyerése jelentősen növelheti a gyűjtött köldökzsinórvér terápiás értékét.

Az őssejtek szerepe a gyógyításban

Köldökzsinórvér eredetű őssejteket jelenleg mintegy 80 féle betegség gyógyítására használnak, és ez a szám folyamatosan növekszik.

Terápiás szempontból az őssejt lehet a páciens sajátja (autológ transzplantáció), ill. származhat rokon vagy nem rokon donortól (allogén transzplantáció).

A mindennapi klinikai gyakorlatban - a csontvelő alternatívájaként - rutinszerűen alkalmazzák vérrel és vérképzéssel kapcsolatos betegségek (pl. leukémiák, anaemiák), egyes immunhiányos betegségek, valamint anyagcserezavarok kezelésére. A betegség jellege határozza meg, hogy a saját sejtek visszaadására kerül sor (autológ transzplantáció) vagy szükség van idegen donorra (allogén transzplantáció).

Őssejtek felhasználása itthon

Magyarországon évente körülbelül 300 esetben végeznek őssejt transzplantációt, túlnyomóan csontvelő eredetű őssejtet alkalmazva. Míg az USA-ban az őssejt beültetések csaknem harmadát végzik köldökzsinórvér eredetű őssejtek felhasználásával, addig Magyarországon a felhasználás aránya ma még az öt százalékot sem éri el. Ennek legfőbb oka, hogy közösségi bank hiányában jelenleg a születendő gyerekek kb. 10 % -ának vetetik le és tároltatják el az őssejtjeit, de ez az arány pár éve még jóval kisebb volt. Így ma még egy beteg gyermek esetében igen kicsi a valószínűsége annak, hogy az őssejtjét megőrizték.

A KRIO Családi Őssejtbank eddig három sikeres köldökzsinórvér eredetű őssejt transzplantációban nyújtott segítséget. A beavatkozásokat Miskolcon (Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Gyermekegészségügyi Központ, Gyermekhematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztály) végezték. Mindhárom gyermek esetében a testvér őssejtjeit használták fel (allogén transzplantáció), és mára elmondhatjuk, hogy mindhárom gyermek meggyógyult.

További részletek: www.krio.hu/transzplantaciok

Őssejtek felhasználása külföldön

Az EBMT (European Group for Blood and Marrow Transplantation, Európai Vérképző Őssejt Transzplantációs Társaság) adatai szerint 2012-ben 48 (38 európai ill. 10 társult) ország 661 transzplantációs központjában 37 818 hematopoetikus őssejt (HSC) átültetést végeztek. A beavatkozások 59%-a saját őssejtek visszaadásával járó (autológ), 41%-a más személytől származó (allogén) átültetés volt. Az allogén transzplantációkhoz felhasznált minták 23%-ban csontvelőből, 72%-ban perifériás vérből (PBSC) és 5%-ban köldökzsinórvérből származtak.

Az összesítésben 11 országból 21 központ számolt be arról, hogy kezelt nem vérképzőszervi rendellenességet HSC terápiával (189 kezelés), ahol a beavatkozások indikációi elsősorban szív-és érrendszeri betegségek (152 transzplantációból 140 autológ), neurológiai rendellenességek (20 eset, kizárólag autológ), ill. szöveti regeneráció (9 esetből 7 autológ) voltak. Ezen túlmenően 403 betegnél alkalmaztak GVHD (graft-versus-host disease) megelőzésére ill. kezelésre mesenchymalis stroma sejteket, így vélelmezhetően ezeken a területen is várható az őssejt-kezelések számának hazai emelkedése.

További információk: www.krio.hu

Kapcsolódó cikkeink