Mire kell figyelni?
Várszegi Viktória
2009. július 17.

Első menstruáció időpontja. Ha annak idején nem vésted föl nagylányságod beköszöntének dátumát, bőven elég megsaccolnod, mikor is történt a nagy esemény!

Alapvető információk: hány napig szokott tartani a vérzés, általában milyen hosszú egy-egy ciklus, előfordult-e már, hogy kimaradt a menstruáció – ha igen, végül kiderült-e, mi volt az oka -, ill. meddig tartott a legrövidebb és leghosszabb vérzés.

Hüvelyváladék: naponta kell vizsgálnod a hüvelybemenetnél található váladékot (állagának változásaira gondolunk).

Figyeld meg a közérzeted, hangulatod ingadozásait: pl. ciklusod mely napjain vagy hajlamos fejfájásra, mikor vagy levert, rosszkedvű, ill. energikus és feldobott.

Bizonyára észrevetted már, vannak napok, amikor sehogyan sem sikerül felkorbácsolni vágyaidat; és olyanok is, amikor másra sem tudsz gondolni, csak "arra".. Ne légy szégyellős, jegyezd fel bátran a libidóddal kapcsolatos megfigyeléseidet; szexuális étvágyad nagysága – vagy éppen hiánya – kiváló ovulációs kalkulátor lehet!

Szellemi teljesítőképességed is függhet a menstruációs ciklustól, próbáld meg kideríteni, igaz-e ez rád, tapasztalsz-e periodikus változást ilyen téren!

Hőmérőzés!!! Reggel, ébredés után – és még az ágyban fekve – mérj!

Ahhoz, hogy észre tudd venni a szabályosságokat, minimum három cikluson át tartania kell a szigorú önvizsgálatnak, csak ezután vonható le bármilyen következtetés a termékeny napokat illetően.

Az ovulációról és jeleiről korábbi cikkeinkben részletesen is olvashatsz!

Kapcsolódó cikkeink