Mit egyen a kismama?
Várszegi Viktória
2011. szeptember 17.

Bogyós gyümölcsök

Nagy mennyiségű természetes antioxidáns található bennük (különösen a piros színű gyümölcsökben), gazdagok C-vitaminban, káliumban és az emésztés szempontjából létfontosságú rostokban.

Kalóriatartalom (100gramm/Kcal):

  • Málna: 29
  • Eper: 35
  • Feketeribiszke: 48
  • Szeder: 33

Narancs

Valami miatt egy narancs elfogyasztása sokkal jótékonyabb hatású a szervezetünkre, mintha ugyanazt a mennyiségű C-vitamint tabletta formájában vennénk magunkhoz.

Kalóriatartalom (darab/Kcal): 41

Banán

Káliumban és magnéziumban gazdag, így jótékony hatással van a szívre és a keringési rendszerre, illetve a csontjainkat is védi. Segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kálciumveszteséget, kiváló antioxidáns, és bizonyos összetevőinek köszönhetően pedig remek hangulatjavító, valamint a székrekedés ellen is hatékony fegyvernek bizonyul – rendszeres fogyasztása mindenképp ajánlott!

Kalóriatartalom (darab/Kcal): 100

Brokkoli

A hüvelyesekhez hasonlóan, elsőosztályú folsavforrás, de magas kalcium és béta-karotin tartalma miatt is kihagyhatatlan a pocakos étrendből.

Kalóriatartalom (100gramm/Kcal): 24

Hüvelyesek

A bab, a lencse, stb. amellett, hogy rostban gazdagok, rengeteg proteint, kalciumot és cinket, valamint a baba egészséges fejlődése szempontjából elengedhetetlen folsavat is nagy mennyiségben tartalmaznak.

Kalóriatartalom (100gramm/Kcal):

  • Fejtett bab: 167
  • Zöldbab: 30
  • Zöldborsó: 92

Teljes kiőrlésű gabonafélék

A teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek a kiegyensúlyozott táplálkozás egyik alappillérének is tekinthetőek. Könnyű megemészteni őket, kevésbé hizlalnak és nem utolsósorban több létfontosságú vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak.

Kalóriatartalom (100gramm/Kcal):

  • Teljes búzaliszt: 347

Tejtermékek

A tej elsődleges kalciumforrás, emellett magas foszfortartalommal rendelkezik, illetve jelentős mennyiségű A-, B- és D-vitamin is található benne.

Viszont fontos tudni, hogy szervezetünk csak részben képes hasznosítani a kalciumot; a felszívódás sikeressége függ az elfogyasztott élelmiszer fajtájától, valamint más, a kalcium beépüléséhez szükséges anyagok, elsősorban a D-vitamin jelenlététől. A D-vitamin segíti a csontosodás folyamatát - fokozza a kalcium felszívódását a belekben – és fontos szerepe van a szervezet általános védekezőképességének alakulásában is.

Megjegyzendő, hogy a tejtermékek mellett, a leveles zöldség- és fűfélék is nagyon sok természetes kalciumot tartalmaznak, de az oljos magvak (mandula, mogyoró, stb.), a hüvelyesek (zöldbab, feketebab, borsó), a hagyma, a zeller, az avokádó vagy a szezámmag is a kalciumban gazdag élelmiszerek közé sorolhatóak.

Figyelem, a nem pasztőrzött tej lisztéria baktériumot tartalmazhat, mely korai terhességnél emeli a vetélés kockázatát! A lisztéria képes átjutni a méhlepényen, ami fertőzéshez, súlyos esetben vérmérgezéshez vezethet. Minden esetben győződjünk meg róla, hogy a tej, amit fogyasztunk, pasztőrözött!

Kalóriatartalom (1dl/Kcal):

  • Tehéntej (1,5%): 50
  • Kakaós tej: 66
  • Karamellás tej: 78
  • Gyümölcsös joghurt: 74
  • Sovány kefír: 34
  • Tejföl: 216

Tojás

Rengeteg létfontosságú aminosavat, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz – de nyers tojást soha ne fogyasszuk!

Kalóriatartalom (darab/Kcal): 68

Sajtok

A sajtkészítmények mindenképp ajánlatosak magas magnézium-, foszfor- és kalciumtartalmuk miatt, azonban nem árt velük kapcsolatban az óvatosság. Az importált lágy sajtok lisztéria baktériumot tartalmazhatnak!

A kövekező sajtok fogyasztását ajánlatos elkerülni: brie, camamber, rokfort, feta, goronzola, és a mexikói típusú sajtok, kivéve abban az esetben, ha pasztőrizált tejből készültek. A pasztőrözött tejből készült sajtok fogyasztása veszélytelen.

Kalóriatartalom (100gramm/Kcal):

  • Pannónia: 394
  • Ementáli: 390
  • Eidami: 362
  • Óvári: 201
  • Trappista: 381
  • Parenyica: 396

Marhahús

Sok cink és vas található benne, emellett tele van proteinnel és B6-vitamin tartalma is igen jelentős; viszont a nyers, illetve a hideg hús fogyasztása -a már említett listeria baktérium okozta fertőzés miatt - nem ajánlott.

Kalóriatartalom (100gramm/Kcal):

  • Hátszín: 231
  • Lapocka: 147
  • Felsál: 249
  • Bélszín: 121

Tenger gyümölcsei

A tengeri halakban található omega-3 zsírsavak lényeges szerepet játszanak az idegrendszer fejlődése során, fogyasztásukkal kapcsolatban mégis különös óvatosság javasolt:

  • Azon halak fogyasztását mindenképp kerülni kell, melyek magas koncentrációban tartalmaznak higanyt; a higany késleltetheti a magzat fejlődését és agykárosodást okozhat. A nagyobb, világos húsú konzervtonhal általában kevesebb higanyt tartalmaz, de ez is csak mértékkel ajánlott.
  • A fagyasztott, füstölt tengeri halak gyakran lisztériával szennyezettek, ezért ezeket is kerüljük (biztonságosan fogyaszthatjuk jól átfőtt étel részeként). Konzerv vagy a pulton tárolt füstölt halakat viszont bátran ehetünk!
  • A szennyezett tavak és folyók halai nagy mennyiségben tartalmaznak poliklórozott bifenileket, melyek az emberi szervezetben daganatos megbetegedéseket és magzatkárosodást okozhatnak. Ezek elsődlegesen azok a halak, melyek helyi tavakban és folyókban fordulnak elő: sügér, lazac, csuka, pisztráng.
  • A legtöbb betegséget a rákfélék okozzák; ilyenek az osztriga, a kagyló és a kékkagyló. A főzés segít megelőzni néhány fertőzést, de az algákkal és az algavirágzással összefüggőeket nem.

Kalóriatartalom (100gramm/Kcal):

  • Fogas: 86
  • Harcsa: 280
  • Göngyölt hering: 223
  • Keszeg: 77
  • Lazac: 213
  • Olajos hal: 274
  • Pisztráng: 116
  • Ponty: 101
  • Olajos szardínia: 292
  • Tőkehal filé: 89

Kapcsolódó cikkeink