Nagy mennyiségű természetes antioxidáns található bennük (különösen a piros színű gyümölcsökben), gazdagok C-vitaminban, káliumban és az emésztés szempontjából létfontosságú rostokban.
Kalóriatartalom (100gramm/Kcal):
Valami miatt egy narancs elfogyasztása sokkal jótékonyabb hatású a szervezetünkre, mintha ugyanazt a mennyiségű C-vitamint tabletta formájában vennénk magunkhoz.
Kalóriatartalom (darab/Kcal): 41
Káliumban és magnéziumban gazdag, így jótékony hatással van a szívre és a keringési rendszerre, illetve a csontjainkat is védi. Segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kálciumveszteséget, kiváló antioxidáns, és bizonyos összetevőinek köszönhetően pedig remek hangulatjavító, valamint a székrekedés ellen is hatékony fegyvernek bizonyul – rendszeres fogyasztása mindenképp ajánlott!
Kalóriatartalom (darab/Kcal): 100
A hüvelyesekhez hasonlóan, elsőosztályú folsavforrás, de magas kalcium és béta-karotin tartalma miatt is kihagyhatatlan a pocakos étrendből.
Kalóriatartalom (100gramm/Kcal): 24
A bab, a lencse, stb. amellett, hogy rostban gazdagok, rengeteg proteint, kalciumot és cinket, valamint a baba egészséges fejlődése szempontjából elengedhetetlen folsavat is nagy mennyiségben tartalmaznak.
Kalóriatartalom (100gramm/Kcal):
A teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek a kiegyensúlyozott táplálkozás egyik alappillérének is tekinthetőek. Könnyű megemészteni őket, kevésbé hizlalnak és nem utolsósorban több létfontosságú vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak.
Kalóriatartalom (100gramm/Kcal):
A tej elsődleges kalciumforrás, emellett magas foszfortartalommal rendelkezik, illetve jelentős mennyiségű A-, B- és D-vitamin is található benne.
Viszont fontos tudni, hogy szervezetünk csak részben képes hasznosítani a kalciumot; a felszívódás sikeressége függ az elfogyasztott élelmiszer fajtájától, valamint más, a kalcium beépüléséhez szükséges anyagok, elsősorban a D-vitamin jelenlététől. A D-vitamin segíti a csontosodás folyamatát - fokozza a kalcium felszívódását a belekben – és fontos szerepe van a szervezet általános védekezőképességének alakulásában is.
Megjegyzendő, hogy a tejtermékek mellett, a leveles zöldség- és fűfélék is nagyon sok természetes kalciumot tartalmaznak, de az oljos magvak (mandula, mogyoró, stb.), a hüvelyesek (zöldbab, feketebab, borsó), a hagyma, a zeller, az avokádó vagy a szezámmag is a kalciumban gazdag élelmiszerek közé sorolhatóak.
Figyelem, a nem pasztőrzött tej lisztéria baktériumot tartalmazhat, mely korai terhességnél emeli a vetélés kockázatát! A lisztéria képes átjutni a méhlepényen, ami fertőzéshez, súlyos esetben vérmérgezéshez vezethet. Minden esetben győződjünk meg róla, hogy a tej, amit fogyasztunk, pasztőrözött!
Kalóriatartalom (1dl/Kcal):
Rengeteg létfontosságú aminosavat, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz – de nyers tojást soha ne fogyasszuk!
Kalóriatartalom (darab/Kcal): 68
A sajtkészítmények mindenképp ajánlatosak magas magnézium-, foszfor- és kalciumtartalmuk miatt, azonban nem árt velük kapcsolatban az óvatosság. Az importált lágy sajtok lisztéria baktériumot tartalmazhatnak!
A kövekező sajtok fogyasztását ajánlatos elkerülni: brie, camamber, rokfort, feta, goronzola, és a mexikói típusú sajtok, kivéve abban az esetben, ha pasztőrizált tejből készültek. A pasztőrözött tejből készült sajtok fogyasztása veszélytelen.
Kalóriatartalom (100gramm/Kcal):
Sok cink és vas található benne, emellett tele van proteinnel és B6-vitamin tartalma is igen jelentős; viszont a nyers, illetve a hideg hús fogyasztása -a már említett listeria baktérium okozta fertőzés miatt - nem ajánlott.
Kalóriatartalom (100gramm/Kcal):
A tengeri halakban található omega-3 zsírsavak lényeges szerepet játszanak az idegrendszer fejlődése során, fogyasztásukkal kapcsolatban mégis különös óvatosság javasolt:
Kalóriatartalom (100gramm/Kcal):