Mit ehet meg a baba a húsvéti menüből?
Várszegi Viktória
2020. április 9.

A hagyományos húsvéti fogások egyéves kor alatt semmiképp sem ajánlottak! A füstölt sonka túl nehéz és sós az éretlen gyomornak, a retek – magas illóolaj tartalmából adódóan – szintén tiltólistás, ahogyan tojást sem fogyaszthatnak bizonyos korukig a gyerekek. Nyugodtan leszögezhető, hogy 9 hónapos kor alatt nagyjából semmi sincs a felnőttek asztalán, amiből a baba is kaphatna, ennél idősebb korban viszont már találni olyan ételféleségeket, amelyeket a kicsi is megkóstolhat.

Fotó: Bigstock

Ha szeretnénk csemeténket is megkínálni az ünnepi menüből, azt bababarát alapanyagokból, hagyományos fűszerek mellőzésével kell elkészíteni.

Tojás:
A sárgáját 9 hónapos kortól, míg a fehérjét csak egyéves kor után adhatjuk.

Sonka:
A hagyományos húsvéti sonka a kisbabának túl sós és nehéz. Ha mégis szeretnénk a kicsit az asztal mellé ültetni, akkor érdemes neki szárnyasból készült sonkát adni, így ő is részt vehet az ünnepi reggelin.

Retek, zöldségfélék:
A retek magas illóolaj tartalmából adódóan egyéves kor alatt nem ajánlott, helyette kínáljuk paradicsommal vagy uborkával a babát.

Édességek:
Az édesség eleve kerülendő, a picik szervezete nem igényli a csokoládét, édes tejdesszerteket, fölösleges őket ehhez ebben a korban hozzászoktatni, helyette adhatunk tejpépet (tejbegrízhez hasonló különböző gyümölcsös ízekben).

Forrás: MGYT - Magyar Gyermekorvosok Társasága

Az egyes ételféleségekre vonatkozó ajánlások (adhatóság) tájékoztató jellegűek, nem pótolják a védőnővel, gyermekorvossal történő előzetes konzultációt a hozzátáplálással kapcsolatban! Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Kis kép: Bigstock

Kapcsolódó cikkeink