Mit, hogyan és mikortól adhatunk a babának?
Várszegi Viktória
2014. október 7.

A legcélszerűbb és legegészségesebb, ha a szilárd ételek bevezetése a gyümölcsök présnedvével kezdődik, később gyümölcspépet és gyümölcspürét is kaphat a csecsemő. Ezt követi a baba párolt zöldségfélékkel történő megismertetése. Fontos tudni, hogy bizonyos ételekkel nem szabad túl korán próbálkozni, mert azok allergiás reakciót válthatnak ki a kicsinél. A tejet (friss és bolti tej egyaránt) egyéves korig, ha tehetjük még tovább is, mindenképp kerüljük, de a hozzátáplálás kezdetén ne adjunk tejtermékeket, tojást és mézet se.

A gyümölcsöket és a főzelékeket csak nagyon óvatosan, kis mennyiségekben szabad bevezetni, folyamatosan emelve az adagot. Számos alkalmas étel áll rendelkezésre, hogy bevezetéskor elsőként kínáljuk. Minden csecsemőnek olyan ételt kell először adni, ami a lakókörnyezetében megterem, könnyedén elérhető.

Aranyszabály: minél színesebb a zöldség, gyümölcs, annál magasabb a vitamin tartalma! A vitamin megőrzéséhez minél kíméletesebben kell elkészíteni ezeket az ételeket. A párolást részesítsük előnyben a főzés helyett. A felkockázott zöldséget kevés vízben, lefedett lábosban vagy gyorsfőző edényben (gyorsabban elkészíthető és zamatosabb) kell párolni. Kezdetben a főzelékeket passzírozva vagy turmixolva adjuk, a pép legyen mézsűrűségű, később a csecsemő ízléséhez igazodhatunk. A legkevésbé okoz problémát az alma és a krumpli, de mindkettő foghatja a székletet. Ha valamelyik gyümölcs vagy zöldségpüré túl sűrű, főzőlével, tisztított vízzel, lefejt anyatejjel vagy tápszerrel is hígítható.

A csecsemő az édes anyatej után nem igényli a sót, a fűszerezést. A cukor és a zsír is kerülendő, ne terheljük ezekkel a baba szervezetét. Az új ételeket egyenként vezessük be, kb. 1 hetet várva egy-egy étel között. Ez azért fontos, mert így nyilvánvaló lehet, hogy bizonyos tünetek – kiütés, hasmenés, székrekedés – az újonnan bevezetett ételnek köszönhetőek-e.

Ajánlott alapanyagok a Magyarországon termett, lehetőleg rovarirtószer-mentes, ha lehet biogazdaságból származó:

  • gyümölcsök: alma (C-vitamin tartalma főként a héjában található meg, ezért érdemes ezt is belereszelni a csecsemő ételébe), őszibarack, meggy, jó minőségű hámozott szilva. Csecsemőnél kerüljük az apró magvas, nehezen tisztítható, hisztamin felszabadulást kiváltó, vagyis allergizáló gyümölcsöket (eper, málna). Friss gyümölcs hiányában mélyhűtött gyümölcs is adható.
  • zöldségek: sárgarépa, brokkoli, édesburgonya, burgonya (csecsemőkorban leginkább ezzel történjen a sűrítés), sütőtök (Béta-karotin – A-vitamin előanyag – tartalma kifejezetten magas, C-vitamin tartalma igen jelentős). Ezek együttesen erősítik a csecsemő védekező rendszerét. Továbbá cékla, saláta, szelőtök.

Forrás: http://mave.hu/uploads/file/eg_taplalkoz-2011-1sz.pdf

Forrás: elso1000nap.hu

Kapcsolódó cikkeink