Mit tegyünk, ha túl kevés az anyatej?

A élet első 1000 napjában kulcsfontosságú az anyatejes táplálás, hiszen a születést követően ez a legtökéletesebb táplálék a baba számára. A szoptatást övező kezdeti nehézségek idején gyakran aggódnak az újdonsült anyukák, hogy elegendő mennyiségű vagy megfelelő minőségű-e a tej, és, hogy elég táplálékhoz jut-e a pici. Igazi aggodalomra azonban a legtöbb esetben nincs ok: az anyatej mennyisége és összetétele a kisbaba igényei szerint változik (akár egy etetésen belül is). Előfordulhat azonban, hogy valóban nem elég a megfelelő tápláláshoz az anyatej – mit tehet ilyenkor az édesanya?

Fotó: Bigstock

Minőségi, tudatos étkezéssel, megfelelő folyadékfogyasztással, valamint a szoptatás idején megnövekedett vitamin- és ásványianyag-szükséglet pótlásával sokat tehet az édesanya annak érdekében, hogy a kicsi hozzájuthasson az első védőoltásként is funkcionáló anyatejhez.

A tej mennyiségével kapcsolatos aggodalmak leginkább a baba növekedésének egy-egy lendületesebb szakaszában, általában 3 és 6 hetes, illetve 3 és 6 hónapos korban jelentkeznek. Ekkor ugyanis a kicsik többsége nyűgös és a megszokottnál gyakoribb szoptatást igényel. Fontos, hogy ilyenkor is igazodjon a kismama a pici igényeihez és gyakrabban etessen: a szoptatási inger fokozza a tejtermelést, így a szervezet alkalmazkodni tud a megnövekedett igényhez.

Szoptatási nehézségek: Az elégtelen tejtermelés valódi jelei

Az elégtelen tejtermelés és az alultápláltság legfőbb jele a nem megfelelő súlygyarapodás: amennyiben a baba súlya megfelelő ütemben nő (kb. 10-12 dkg hetente), valószínűleg nincs probléma. Aggodalomra adhat okot, ha naponta nincs 5-6 pisis pelenka, illetve, ha az első hónapban háromnál kevesebb a székletek napi mennyisége. Fontos figyelni a baba jelzéseit is: ha például a szoptatás után továbbra is sír, akkor is, ha a szokásosnál tovább evett, akkor mielőbb érdemes szoptatási tanácsadóhoz vagy védőnőhöz fordulni.

A tejmennyiség csökkenésének több oka is lehet: egy újabb terhesség, a fogamzásgátló vagy egyéb gyógyszerek szedése, a megnövekedett stressz, a túlzott fáradtság, valamint a nem megfelelő minőségű/mennyiségű táplálék- és folyadékbevitel is befolyásolhatja a tejtermelést. Az anyatej termelésének egyensúlya kb. a második hónapra áll be – sose adjuk fel túl hamar a próbálkozást!

Mit tegyen a kismama, ha túl kevés az anyatej?

Amennyiben a szakértői segítséggel támogatott próbálkozás után is elégtelen marad a tejtermelés, a baba fejlődése érdekében lépni kell, azonban semmiképpen sem szabad tehéntejjel pótolni az anyetejet, még vizezett állapotban sem.
A élet első 1000 napja során kiemelt jelentőséggel bír a születéstől egyéves korig terjedő időszak: a baba legfőbb védekezőrendszere, a bélflóra ekkor alakul ki. Anyatej hiányában a korosztály igényeinek kifejlesztett tápszerek nyújthatnak segítséget.

Az idő előtt bevezetett tehéntej veszélyei 

A tejalapú táplálást 3 éves korig érdemes folytatni, a tehéntej bevezetését azonban 1 éves korig mindenképpen kerülni kell. A tehéntej magas nátrium- és fehérjetartalma jelentősen megterheli az 1 évesnél kisebb gyermekek emésztőrendszerét, magas ásványianyag-tartalma pedig fokozottan terheli a vesét.

Egyes szakértők szerint akár 3 éves korig is érdemes elkerülni a tehéntej bevezetését. A szoptatás (vagy tápszeres táplálás) és a tehéntej bevezetése közötti időszakban, egyéves kor után megoldást jelenthetnek a korosztály igényei alapján összeállított tejalapú gyerekitalok, amelyek vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, és a folyadékpótlásban is segítséget nyújtanak.

Forrás: első1000nap.hu

A cikk nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, hogy olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink