Mitől indul meg a szülés?
Várszegi Viktória
2010. október 12.

Bár nem ismerjük a pontos okokat, annyi bizonyos, hogy egy összetett hormonális – és idegi – folyamatról van szó.

Érzékeny egyensúly

A várandósság alatt különböző – a terhességet megtartó, illetve a méhösszehúzódásokért, egyúttal a szülés beindulásáért is felelős – hormonok termelődnek:

  • A méhizomrostok megnyúlása prosztaglandin-elválasztásra sarkallja a szervezetet - mint ismeretes, ez az a hormon, mely tulajdonképpen a szülés beindulásáért felelős.
  • Az idő előrehaladtával egyre nagyobb mennyiségben termelődnek az ösztraidol és az oxitocin nevű hormonok is, melyek tovább fokozzák, illetve fokoznák a szervezet prosztaglandin elválasztását, amely a szülés – idő előtti – megindulásához vezetne, ha nem ellensúlyozná hatásukat az ún. terhességvédő hormon, a progeszteron.

Tulajdonképpen a baba dönti el, mikor akar megszületni!

Ha elérkezett a szülés ideje, hirtelen leesik a progeszteronszint, ezáltal megbomlik a hormonális egyensúly és beindulnak a méhösszehúzódások - de vajon mi váltja ki mindezt? A kézenfekvőnek tűnő válasz, mely szerint a méhlepény elöregedése – hiszen ez termeli a progeszteront – helytelen, mert az ösztraidol szintje - melyet ugyancsak a méhlepény termel – egyáltalán nem csökken, sőt tovább emelkedik ebben az időszakban. Meglepő módon, valószínűleg a magzat által kiválasztott hormonok a felelősek a folyamat megindulásáért; a baba mellékveséjében termelődő ösztrogén, valamint – a szintén a pocaklakó szervezetében kiválasztódó - oxitocin borítják fel a terhesség alatti hormonális egyensúlyt, tehát tulajdonképpen a baba dönti el, hogy mikor akar megszületni!

Miért pont éjszaka?

A babák többsége a reggeli és a délelőtti órákban jön világra, de a szülési fájások szinte mindig éjjel kezdődnek. Több mint valószínű, hogy evolúciós örökségünknek köszönhetjük mindezt; a legtöbb emlős ugyanis az éjszaka folyamán szüli meg utódait, egyszerűen azért, mert nappal jóval kiszolgáltatottabb lenne a többi állattal szemben. (Itt kell megjegyezni, hogy létezik egy másik, tudományosabb érvelés is, amely azt állítja, hogy éjszaka, az agykéreg gátlódása (alvás) miatt jobban érvényesülhetnek más agyi központok, így azok is, amelyeknek részük van a méhizomzat összehúzódásainak vezérlésében.)

Kapcsolódó cikkeink