Mítosz, hogy császár után nem lehet természetes úton szülni?

Brit kutatók kimutatták, hogy az első gyermeküket császármetszéssel megszülő nők közel kétharmada sikeresen hozta világra második gyermekét hüvelyi szüléssel.

A BJOG - An International Journal of Obstetrics and Gynaecology november 20-i számában megjelent kutatáshoz közel 144 ezer brit nő adatait elemezték, akik 2004 és 2011 között első gyermeküket császármetszéssel szülték meg. A vizsgált édesanyák 52 százaléka próbálta második gyermekét természetes úton megszülni.

A második gyermeküknél hüvelyi szülést megkísérelő nők 63 százaléka járt sikerrel.

Az első szülésnél a császármetszés oka nagymértékben meghatározta a sikeres hüvelyi szülés valószínűségét a második gyermek esetében. A kutatás azt is kimutatta, hogy a megkísérelt és sikeres hüvelyi szülések aránya a korábbi császármetszés után kórházanként is eltért, ennek okait azonban a kutatók nem tudták meghatározni.

A kutatást vezető Hannah Knight elmondta, hogy a császármetszés után a második gyermek világra hozásakor a hüvelyi szüléssel kapcsolatos tájékozott döntéshez a sürgősségi császármetszés kockázatának értékelésére is szükség van. A nők többsége, akik első gyermeküket szövődmény nélkül végrehajtott császármetszéssel hozták világra, alkalmasak lehetnek másodszor a hüvelyi szülésre, az adatok szerint azonban ezeknek a nőknek mindössze a fele választja ezt a lehetőséget.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink