Mítosz, hogy császár után nem lehet természetes úton szülni?
Várszegi Viktória
2013. december 5.

Brit kutatók kimutatták, hogy az első gyermeküket császármetszéssel megszülő nők közel kétharmada sikeresen hozta világra második gyermekét hüvelyi szüléssel.

A BJOG - An International Journal of Obstetrics and Gynaecology november 20-i számában megjelent kutatáshoz közel 144 ezer brit nő adatait elemezték, akik 2004 és 2011 között első gyermeküket császármetszéssel szülték meg. A vizsgált édesanyák 52 százaléka próbálta második gyermekét természetes úton megszülni.

A második gyermeküknél hüvelyi szülést megkísérelő nők 63 százaléka járt sikerrel.

Az első szülésnél a császármetszés oka nagymértékben meghatározta a sikeres hüvelyi szülés valószínűségét a második gyermek esetében. A kutatás azt is kimutatta, hogy a megkísérelt és sikeres hüvelyi szülések aránya a korábbi császármetszés után kórházanként is eltért, ennek okait azonban a kutatók nem tudták meghatározni.

A kutatást vezető Hannah Knight elmondta, hogy a császármetszés után a második gyermek világra hozásakor a hüvelyi szüléssel kapcsolatos tájékozott döntéshez a sürgősségi császármetszés kockázatának értékelésére is szükség van. A nők többsége, akik első gyermeküket szövődmény nélkül végrehajtott császármetszéssel hozták világra, alkalmasak lehetnek másodszor a hüvelyi szülésre, az adatok szerint azonban ezeknek a nőknek mindössze a fele választja ezt a lehetőséget.

Kapcsolódó cikkeink