Mivel foglalkozik a perinatális tudomány?

2012. január 5.

Mivel foglalkozik a perinatális tudomány?

A perinatális tudománnyal foglalkozó szakemberek szerint születésünk körülményei egy életre meghatározóak lehetnek bizonyos lelki aspektusok szempontjából. Példának okáért: gyakran megfigyelhető, hogy akiknek indított születésük volt, a későbbiekben is nehezebben "indulnak el", körülményesebben szánják el magukat, ha döntetni kell, vagy: akik nehezen, nagy fájdalmak közepette látták meg a napvilágot, gyakran képtelenek kezelni az élettel járó egészséges változásokat (pl. nem akarnak elköltözni otthonról).

Nincs új a nap alatt...

Michel Odent és Frederic Leboyer nemzetközileg is elismert francia szülészorvosok már jó negyven évvel ezelőtt felfedezték a gyengéd születés jelentőségét. Munkájuk, eredményeik idővel közismertté váltak szakmai körökben is, és – többek közt ennek köszönhetően – ma már a hivatalos ajánlások sem javasolják az egészséges szülésekbe történő bárminemű külső beavatkozást (pl.: oxitocin adása, rutinszerű gátmetszés, stb.). A születést követő azonnali mellretétel fontosságának felismerése, kezdeti népszerűsítése szintén a fentebb említett francia szülészorvosok nevéhez köthető, mint ahogyan az olyan lényeges, ám korábban apróságnak tűnű szülés körüli momentumok szabályozása, mint például a köldökzsinór elvágásának pillanata (a gyengéd születés elvei szerint ez csak akkor történhet meg, ha már pulzál a köldökzsinór!).

A háborítatlan anya-gyermek kapcsolat az ún. bababarát kórházakban valósulhat meg leginkább:

A bababarát, szoptatást támogató elveket valló kórházakban a megszületést követően nem viszik el a piciket édesanyjuktól. A mérés, fürdetés, stb. várhatnak, idegen kezek vizsgálódása helyett édesanyjuk ölelő karjaiban pihenhetik ki a világrajövetel fáradalmait az újszülöttek. Párnát, takarót adnak a kismamának, hogy amennyire lehetséges kényelemben és melegben ismerkedhessen néhány perces gyermekével.

Bababarát kórházak Magyarországon:

 • Fővárosi Önkormányzat Szent István és Szent László Kórház, Budapest
 • Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Debrecen
 • Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr
 • DE OEC Kazincbarcikai Kórház Kft. Kazincbarcika
 • Szent Lázár Megyei Kórház, Salgótarján
 • Siófok Város Kórház - Rendelőintézet, Siófok
 • Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktatókórház Nonprofit Kft., Miskolc
 • Jávorszky Ödön Városi Kórház, Vác
 • Markhot Ferenc Kórház, Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Kft., Eger
 • Almási Balogh Pál Mátrix Kórház, Ózd
 • Jász - Nagykun - Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház - Rendelőintézet, Szolnok
 • Zala Megyei Kórház, Zalaegerszeg
 • Szent Lukács Egészségügyi Kht. Dombóvár
 • Vaszary Kolos Kórház, Esztergom
 • B.A.Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, Miskolc
 • PTE OEC ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Pécs

Szemelvények a tudományág felfedezéseiből:

A kutatások alapvetése, hogy születésünk körülményei a későbbiekben is hatással lesznek életünkre - a szakemberek más konzervatív tudományok (pszichológia, orvostudomány, etológia, stb.) eredményeire, saját, illetve terápiás beszélgetések során feltárt élményekre, felszínre hozott problémákra támaszkodva végzik munkájukat. Véleményük szerint születésünk mikéntje alapjaiban meghatározza a későbbi érzelmi kötődéseink mintázatát, illetve az élet – egyébiránt természetes – történéseihez, változásaihoz való viszonyulásunkat.

Érdekességek:

Fájdalmas, nehéz megszületés – az állandóság megszállottja:

 • Gyakran megfigyelhető, hogy akik különösen nehezen, sok fájdalom közepette jöttek a világra, későbbi életükben sem hajlandóak, illetve csak nagyon nehezen lépik át a határokat és változtatnak az életükön. Ők azok, akik nem, vagy csak nagyon ritkán adják a fejüket költözésre, nem szívesen változtatnak munkahelyet, stb., vagyis nehezen szánják el magukat azokra a lépésekre, melyek változást eredményeznek mindennapjaikban.

Császármetszés – elmosódott határok:

 • A perinatális szakemberek szerint a császármetszéssel született emberekre valamivel jellemzőbb, hogy nem ismerik fel a (mentális) határokat, pl.: gyakrabban sértenek meg másokat, sokszor akaratukon kívül.

Indított szülés – sok "toporgás":

 • Akiknek indított születésük volt, későbbi életükben is nehezebben indulnak majd el – vélik a kutatók. Nehezen döntenek, sokat "toporognak", mielőtt elszánnák magukat, ennek következtében gyakran szorulnak segítségre, de többnyire konzekvensen elutasítják azt.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink