Mondókák az anyukák tollából!
Várszegi Viktória
2010. július 1.

"Répa,retek,mogyoró
korán reggel
ritkán rikkant a rigó"

Ki ne ismerné ezt a mondókát, amely gyermekkorunk legszebb napjait idézi? A versikék, mondókák és dalok mindig is áthatották az emberek és a gyermekek életét egyaránt. Számtalan olyan mondókát ismerünk, amelyeknek ismeretlen szerzői sok évvel ezelőtt ismételhették gyermekeiknek a ma már népszerű sorokat, de költőink legtöbbje is írt gyermekverseket. Ezek a versek az alapvető értékekről és az emberi élet legfontosabb történéseiről szólnak játékos módon. A mondókák pergős szavaik, élvezetes ritmusuk révén fejlesztik a kisgyermekek szókincsét és szóértését, szórakoztatóak, sőt különféle problémák megoldására is alkalmasak. Gondoljunk csak arra, hogy egy lágy altatódal édes álmot hozhat a pici szemére vagy egy ritmusos mondóka segíthet a baba etetésénél, amikor éppen a kicsinek nincs kedve megenni a spenótot vagy az édesanya úgy látja, hogy a pici nem eszik eleget.

A babák és a majdani felnőttek egészségét szem előtt tartva indult el idén a Nestlé Egészséges Kezdet, Egészséges Élet Program, amely egyedülálló módon foglalkozik a babatáplálás minden területével. A program célja, hogy megbízható információkat, tanácsokat és tippeket adjon a kismamáknak a babatáplálással kapcsolatban a terhességtől a baba 3 éves koráig. A programhoz kapcsolódva június 15-én egy mondókapályázat kezdődik, amely minél több kisgyermekes anyukát szeretne aktivizálni. A pályázatra olyan saját versikékkel, mondókákkal lehet nevezni, amelyek a babaetetéshez kapcsolódnak. A legalább nyolc, de legfeljebb tizenhat sorból álló versikéket legkésőbb szeptember 15-ig küldhetik be a kismamák levélben, e-mailben vagy a www.mitegyenababa.hu weboldalon keresztül, ahol a pályázat részletei is olvashatók. Érdemes a szabadjára engedni a képzeletünket és kreativitásunkat, hiszen a három legjobb mondókát a gyerekek között oly népszerű Alma Együttes megzenésíti. Az újdonsült zenés mondókákból, illetve két exkluzív, korábban még nem hallott karácsonyi Alma-dalból egy maxi-CD készül, amelyet a decemberi Baba Magazinhoz csomagolva kaphatnak meg az érdeklődők. Érdemes tehát gyorsan papírra vetni azokat a rigmusokat, rímeket, amiket nap mint nap használunk az etetőszék előtt, hiszen lehet, hogy éppen a mi mondókánk szólal majd meg az Alma Együttes és a Nestlé közös karácsonyi lemezén.

Buda Gábor, az Alma Együttes alapítója szerint a mondókák azért is hasznosak, mert játékosan tanítanak és lekötik a gyermekeket: "A gyerekkoncertjeinken nagyon népszerűek az etetős dalok és mondókák. Ez a téma a mi szívünkhöz is közel áll, hiszen még a zenekarunk is egy egészséges gyümölcsről kapta a nevét. Úgy gondolom, hogy a szórakoztató nevelés nagyon fontos. Egy-egy jól megfogalmazott mondókával, fülbemászó dallammal elérhetjük azt, hogy a gyerekek megszeressék a főzelékeket, sok gyümölcsöt egyenek vagy éppen ne legyenek túl válogatósak. Az emberek sokszor nem is gondolják, hogy egy játékkal, egy kedves dallal mi mindent el lehet érni a gyerekeknél. Nagyon örültünk a Nestlé felkérésének, hiszen mi is azonosulni tudunk az Egészséges Kezdet, Egészséges Élet Program céljaival. A programhoz kapcsolódó mondókapályázat pedig olyan ötlet, ami reményeink szerint nemcsak nekünk szerez majd sok-sok kellemes percet, de azoknak az anyukáknak is, akik papírra vetik kedvenc mondókáikat."

Bár a Nestlé mondókapályázatának elsődleges célja a szórakoztatás, nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a babatáplálással kapcsolatos információknak minden édesanyához el kell jutnia, hiszen ők felelnek gyermekük majdani egészségéért. Tíz kismama közül kilenc azonban kapott már ellentmondó információt a babatáplálással kapcsolatban: hogy mikor mivel kell etetnie kisbabáját, milyen allergén ételeket érdemes kerülnie, vagy hogy mekkora egy ideális adag gyermeke számára. A mondókapályázat másodlagos célja éppen az, hogy bemutassa a Nestlé Egészséges Kezdet Egészséges Élet Programot az anyukáknak. A program minden babatáplálkozási tudnivalóval részletesen foglalkozik, eloszlatja a kételyeket, megmutatja a nemzetközi egészségügyi elvárásoknak megfelelő irányokat és válaszol minden felmerülő kérdésre. Ezzel kapcsolatban a népszerű televíziós műsorvezető, Lilu, aki jelenleg legtöbb idejét egyéves kisfiával tölti, így nyilatkozott: "Gyakorló, elsőgyermekes anyukaként bizony én is sokszor szembesülök ellentmondásos babatáplálási információkkal. A barátaim, a család, a szakértők és az internet számtalan jó tanáccsal és tudnivalóval szolgál, de ez az információbőség sokszor bizonytalanabbá tesz egy-egy kérdést illetően. Minden anyuka leghőbb vágya, hogy a babája boldog, egészséges, kiegyensúlyozott gyermekké, majd felnőtté cseperedjen. Az egészséges fejlődésnek pedig a megfelelő táplálkozás az egyik alapja. Ennek ellenére erről a témáról méltatlanul kevés szó esik a médiában, ami pedig megjelenik, az sokszor túlzó vagy minden szakértelmet nélkülöz. Minden édesanyának szüksége van a segítségre, hogy tudjon hova fordulni, ha valamilyen kérdése, problémája adódik. Ezért támogatom a Nestlé Egészséges Kezdet, Egészséges Élet Program mondókapályázatát, mert ez egy olyan szórakoztató kezdeményezés, ami minden kedvessége mellett rendkívül hasznos is. Természetesen a babatáplálásnak az egészségen kívül van egy érzelmi vetülete is. Senki nem szereti látni azt, hogy a kisbabája sír, mert nem ízlik neki az étel vagy pont azokat a zöldségeket, gyümölcsöket nem szereti, amik elengedhetetlenek számára. A saját példámból tudom, hogy ilyenkor néhány praktikát érdemes bevetni. Egy kedves mondóka, egy közös játék sokat jelent a babának és a mamának is, mindenki szórakozik, megnyugszik, így a babaetetés örömtelivé és pozitív élménnyé válik."