Nagy játékkalauz
Várszegi Viktória
2011. december 28.

1-2 hónapos korban - az újszülött baba még nehezen fókuszál, a 25 centiméternél távolabbi tárgyak pedig még nem is léteznek a számára. Végtagjait – bár tudja mozgatni – akaratlagosan még nem igazán tudja használni őket.

Játékok
- Élénk színekkel díszített, éles kontúrú játékokat válasszunk; helyezzük őket a pici látókörébe – azaz 25 centiméteren belülre – illetve függesszük az ágya fölé a figurákat.

 

3-4 hónapos korban - már a legtöbb hangot jól megérti a baba – képes a hallottak kiértékelésére - és a látás is egyre fejlettebb. Az apróság már könnyedén fókuszál a különböző tárgyakra, sőt időnként – bár még véletlenszerűen – utánuk is nyúl.

Játékok
- Továbbra is nagy sikert aratnak az élénk színű, egyszerű formájú játékok, könnyen kézben tartható csörgők.
- A hang lokalizálásának képességét zenélő játékokkal (csörgő, zenélő doboz, karkötő) segíthetjük.

 

5-6 hónapos korban - napról napra ügyesebben koncentrál a baba; szakadatlan ismerkedik az őt körülvevő világgal, és ha felfedez valami érdekeset, azonnal utána is nyúl, hogy alaposan megtapogathassa…

Játékok
- Igyekezzünk különböző tapintású játékokat adni a babának. A zenélő, csörgő figurák még mindig népszerűek, sőt hallgathatunk baba cd-t, gyermekverseket, állathangokat, stb.

 

7-8 hónapos korban - egyre jobban érdekli a picit a beszélgetés, pontosabban a beszélgetés kölcsönössége. Napról napra ügyesebb lesz, támasz nélkül ül, és immár biztosan nyúl utána a számára izgalmasnak tűnő tárgyaknak.

Játékok
- Adjunk kézügyességet igénylő játékokat (pl. puha, kivehető betétekkel ellátott könyv, rúdra fűzhető karikák).
- Az egyszerű kerekes játékok, különböző méretű labdák szintén lekötik a gyerkőcöt.
A bababiztos tükör óriási sikert arathat (a kicsi másik gyermekként azonosítja saját tükörképét).

 

9-10 hónapos korban - kezdik érdekelni a babát az ok-okozati összefüggések, testi képességei is rohamosan fejlődnek (magabiztos ülés, mászás).

Játékok
- Válasszunk kisebb játékokat, olyanokat, melyek kihívást jelentenek az apró ujjacskáknak.
A változatos méretű labdák, húzogatós játékok vagy egy "varázsdoboz", melyből időről időre előkerül valami, mindig feldobja a gyermekeket.

 

11-12 hónapos korban - első szavak, első lépések...

Játékok
- Az egymásba rakható tárgyak, kirakós vagy alakválasztós játékok - képességfejlesztő hatásaik mellett - remekül szórakoztatják a gyerkőcöt.
- Lassan elkezdik érdekelni a kicsit a valódi tárgyakat utánzó játékok (pl. telefon, edények, plüssállatok, stb.).

Kapcsolódó cikkeink