Ne a babatervezés idejére időzítsd a fogyókúrát!
Várszegi Viktória
2017. április 7.

Szinte nincs is olyan ember, de nő biztosan nem, aki valamilyen diétát ne próbált volna életében. Ezek között persze vannak olyanok is, amik szükségesek, de a legtöbb esetben önhatalmúlag döntünk arról, hogy mi is a legjobb a szervezetünknek, és elkezdünk valamilyen elképesztő diétát, ami aztán komoly gondokat is okozhat.

Fotó: Bigstock

A témában Ratkó Tünde szülésznő beszélt a ratkotunde.hu – nak.

Diéta és terhesség?

Nem lehetetlen, de nagyon nagy odafigyelést igényel. A diétát a legtöbben önszántukból kezdik el, és a célja rendszerint az, hogy megszabaduljanak néhány kilóitól. Ennek érdekében drasztikusabbnál drasztikusabb lehetőségek után nyúlnak, amik elképesztő rombolást képesek véghezvinni a szervezetben.

Egyes diéták odáig mennek, hogy a minimális tápanyagbevitelt sem engedik a résztvevőknek. Ez egy ideig annak a látszatát keltheti, hogy gyorsan és eredményesen fogyunk, de ez nincsen így! A tápanyagmegvonás a szervezetet erős raktározásra kényszeríti, így a fogyás csak ideiglenes jelenség, ami később visszafordul. Ám addig is számolni kell azzal, hogy a tápanyaghiányok bizony problémát jelentenek a szervezetnek.

Hosszabb távon a nem megfelelő étkezés következményei között talán a legkevésbé veszélyes a rossz közérzet és a gyengeség. Sajnos a lehetséges hatások között az IR illetve a cukorbetegség kialakulása is megjelenik. Terhesség alatt pedig megemelkedett tápanyag, vitamin és nyomelemszükséglettel kell számolni, melyben egyes diéták egyáltalán nincsenek a kismama segítségére.

Étkezés és meddőség

Ratkó Tünde ratkotunde.hu – nak azt is elmondta, hogy a szervezet megfelelő, és kiegyensúlyozott működéséhez annak építőköveiből kell a megfelelő mennyiségekkel rendelkezni. Ezt alapvetően a kiegyensúlyozott étkezésből tudjuk biztosítani. Napjainkban azonban ez közel sem olyan egyszerű. Ennek oka, hogy rengetek az előre elkészített étel, amik dugig vannak adalékanyagokkal és tartósítószerekkel. Másrészt azzal is számolni kell, hogy a nyers élelmiszerek tápanyagtartalma is jelentősen csökkent az elmúlt 40 évben. Vagyis a kiegyensúlyozott táplálkozás komoly kihívást jelent.

Mindemellett az ember stresszes életmódot élnek, ami erősen rontja a tápanyag ellátottságot, és elősegíti sok betegség kialakulását is. A terhesség kialakulására különösen rossz hatással van a rossz tápanyagellátottság. Hiszen ez az állapot komoly extra terhelést jelent a szervezetnek, melyet csak megfelelő ellátottság mellett jöhet létre. Ezekkel a tényezőkkel pedig nem csoda, hogy napjainkban jelentősen több a meddőséggel küzdő nő és férfi, mint akár anyáink, akár nagyanyáink korában.

Akkor semmi diéta?

Ahhoz, hogy a várandósság kialakuljon, hogy a betegségeket elkerülhessük, illetve, hogy a magzatot ki lehessen hordani, szükségünk van a tápanyagokra. Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lehet diétázni, csupán azt, hogy erősen meg kell válogatni, melyiket is válasszuk. Mindenképpen érdemes dietetikus tanácsát kikérni, illetve terhesség, és babatervezés esetében a szakorvosért is.

A szakemberek egy jelentős része egyetért abban is, hogy a várandósság kialakulását, illetve a nyugodt babavárást érdemes várandósvitaminnal is támogatni. Ezeknél a készítményeknél azonban fontos, hogy szerves kötésű, biológiailag aktív anyagokat tartalmazzanak, hogy a felszívódásuk is jó legyen, illetve a megfelelő anyagokat a megfelelő időszakban jutassák be a szervezetbe.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Forrás: ratkotunkde.hu

Kis kép: Bigstock

Kapcsolódó cikkeink