Ne feledjétek kikérni a gyerek(ek) adókártyáját!
Várszegi Viktória
2015. július 29.

Akár több százezer családot is érinthet az a változás, hogy január elsejétől a családi adókedvezményt kizárólag olyan gyerek után lehet igénybe venni, akinek van adóazonosító jele. Sokan egyelőre nem értesültek erről, az igazán nagy roham ősszel várható az adóhatóságnál – írja a Magyar Nemzet.

A hatályos szabályozás szerint 2016. január 1-jétől családi kedvezményt kizárólag az eltartott, illetve a kedvezményezett eltartott adóazonosító jelének feltüntetésével lehet igénybe venni.

A 2005 után születettek elvileg automatikusan kaptak adóazonosító jelet, előtte azonban csak akkor adott ilyet az adóhivatal, ha külön kérte a szülő. Ennek némileg ellentmond, hogy a lap több olvasója is jelezte: a tízévesnél fiatalabb gyermekének még nincs adóazonosítója. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy bár 2005 után elvben kiadták az adóazonosítót, adókártyát csak a 2008 után születettek kaptak automatikusan, ráadásul itt is lehetnek kivételek.

Mivel a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az élve születések száma évente 85-90 ezer körül van (2013-ban 88 689, 2014-ben már 91 510 volt), akár több százezer olyan gyerek is lehet az országban, akinek nincs még adókártyája, azaz jövőre már nem lehet érvényesíteni utána a kedvezményt.

Kapcsolódó cikkeink