Négy tévhit az immunerősítésről
Várszegi Viktória
2011. december 13.

Az A-, a C- és az E-vitaminok, valamint a cink, illetve a szelén valóban szükségesek az immunrendszer egészséges működéséhez, ezért a vitaminnal dúsított gyümölcslevek napi fogyasztása mindenképp ajánlott, azonban távolról sem jelent garantált védelmet a meghűlés ellen...

1. tévhit: A C-vitamin távol tartja a megfázást

Nem. Hiába próbálják az emberek már régóta tonnányi C-vitamin beszedésével megelőzni a náthát, a klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a vitamin normál helyzetben nem játszik szerepet a meghűlés megelőzésében. Azt azonban bebizonyították, hogy 200 mg-ot meghaladó adagban fogyasztva segíthet valamelyest lerövidíteni a betegség időtartamát. A szakértők tanácsa azonban az, hogy próbáljunk több természetes C-vitamint bevinni a szervezetünkbe az étrendünkből, a C-vitamin kiegészítők szedésekor pedig ne haladjuk meg a napi 2000 mg-ot.

2. tévhit: A méz gyógyítja az allergiát

Az elmélet a következő: A méhek pontosan azokról a növényekről gyűjtik be a virágport, amelyek az allergiát okozzák, ezért ha naponta fogyasztunk egy kis mennyiséget a helyi mézből, vagyis ezekből a pollenekből, erősítjük az immunrendszerünket, és visszaszoríthatjuk az allergiát. Valójában azonban az allergiát okozó pollenek a levegőben szállva terjednek, míg a méhek által gyűjtött virágpor túl nehéz ahhoz, hogy a levegőben szállhasson. Éppen ezért ezekből csak nagyon kevés kerül a mézbe. Ráadásul nincs olyan klinikai vizsgálat, amely azt bizonyítaná, hogy a méz enyhíti az allergiás tüneteket.

Azért ne mondjunk le teljesen a mézről! A köhögést ugyanis csillapíthatja. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói a mézet és a legtöbb köhögéscsillapító gyógyszerben használt dextrometorfánt hasonlították össze, és kimutatták, hogy a méz hatékonyabb! Mivel a köhögési központ és az édességet érzékelő központ egymás mellett helyezkedik el az agyban, az édes érzékelése befolyásolhatja a köhögést – állítja a kutatást vezető Ian M. Paul. Nagyon fontos megjegyezni azonban, hogy 1 éven aluli csecsemőknek nem szabad mézet adni: a méz ugyanis olyan baktériumspórákat tartalmazhat, amelyekkel a csecsemő fejletlen immunrendszere nem tud megbirkózni.

3. tévhit: A tejtermékek kerülendőek betegen

Egy kísérletben, melynek során a szója alapú tej és a tehéntej hatását hasonlították össze, az alanyok a nyákképződés azonos változásáról számoltak be mindekét folyadék fogyasztását követően. Nyugodtan megihatunk tehát egy pohár tejet – a benne lévő D-vitamin erősíti az immunrendszert; és ne feledkezzünk meg a joghurtról sem: olyan jótékony probiotikumokat tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert.

4. tévhit: A vitaminokkal dúsított italok megakadályozzák a betegségeket

A fokozott C-vitamin bevitelhez hasonlóan, a vitaminokkal dúsított üdítőitalok fogyasztása sem akadályozza meg a betegségek kialakulását, viszont aki kellőképpen feltöltött vitaminraktárakkal rendelkezik, biztosan könnyebben, illetve rövidebb idő alatt átvészel egy-egy megfázást vagy influenzát. Az A-, a C-, az E-vitaminok, valamint a cink és a szelén valóban szükségesek az immunrendszer egészséges működéséhez, ezért a vitaminnal dúsított gyümölcslevek napi fogyasztása mindenképp ajánlott, azonban távolról sem jelent garantált védelmet a meghűlés ellen...