Nehezebben esnek teherbe a túlsúlyos nők
Várszegi Viktória
2009. március 9.

Holland kutatók arra keresték a választ, hogy milyen összefüggés van a túlsúlyosság gyakorisága és a szülések alacsony száma között. Eredményeik szerint hosszú távon a túlsúly és az elhízás a reproduktív korban lévő nők esetében rizikófaktorként jelentkezhet a gyermekvállalásra nézva. A túlsúlyos nők esetében nagyobb a sikertelen teherbeesés valószínűsége, és az élveszületések száma is alacsonyabb, mint normál testalkatú társaiknál. A túlsúlyosoknál emellett a terhesség és a születés alatt bekövetkező komplikációk száma is gyakoribb.

A kutatók azt javasolják a többletkilókkal rendelkezőknek, hogy még teherbeesés előtt csökkentsék a testtömegüket, hiszen akár 5-15%-os testsúlyvesztés is pozitívan befolyásolja a természetes úton történő teherbeesés, valamint a problémamentes terhesség valószínűségét.

A teherbeesés és az egyéb életmódbeli tényezők összefüggését illetően egy amerikai kutatócsoport végzett felmérést 16 és 45 év közötti nők körében. Az eredmények szerint túlsúly mellett a magasabb életkor, a dohányzás, a korábbi sikertelen terhesség és a saját egészségi állapottal való elégedetlenség is növeli a meddőség esélyét, és a terhesség alatti komplikációk kialakulását.

További kockázati tényezők

A kutatók ugyancsak a testsúlytöbblet leadását, de legalább csökkentését javasolják a fogamzás esélyének növelésére, továbbá a dohányzás abbahagyását, valamint a megfelelő pszichés állapot elérését.

Forrás: vital

Kapcsolódó cikkeink