Nem lehet elég korán kezdeni!
Várszegi Viktória
2009. július 12.

Amíg nem bújtak elő a baba fogacskái, a szájban található baktériumok sem okozhatnak problémát. Ennek ellenére, nem árt már ilyenkor beépíteni a pici lefekvési rutinjába az íny dörzsölgetését, törölgetésért; mert így később - a fogzás után -, talán könnyebben rá tudod őt venni a rendszeres fogmosásra!

Fogápolás

A fogacskák megjelenése előtt nem lesz nehéz dolgod: csavarj a mutatóujjadra egy kis gézdarabot, majd gondosan törölgesd át vele a baba ínyét! Később is csak fogkefére lesz szükségetek – fogkrémre még egy ideig nem -, olyat válassz, amelyik jól illeszkedik a kezedhez, és természetesen kis sörtés fejjel rendelkezik. Naponta minimum kétszer mosd meg az apró fogakat (kívül-belül egyaránt) és a baba nyelvét is - az is elég, ha csak egyszer-kétszer áthúzod rajta a fogkefét -, ha hagyja. Erre azért van szükség, hogy a nyelven található baktériumokat is el tudd távolítani. Mielőbb cseréld ki a már elhasználódott fogkefét, mert a durva, elgörbült sörték kellemetlenséget okozhatnak, és könnyen felsérthetik a baba ínyét!

Meglepő tények

Az állandó fogazat szempontjából (is) fontos a szoptatás! A cumisüvegből való táplálás ún. gótikus szájpadhoz vezethet, ami fogívszűkületet és harapási nehézségeket okozhat a későbbiekben.

A várandós mama helytelen életmódja is károsíthatja a pocaklakó majdani fogait, hiszen azok kezdeményei a születés előtt, embrionális korban alakulnak ki. A foghiányért, pontosabban fogcsírahiányért vagy a jövőbeni szám feletti fogakért, az ajak- és szájpadhasadék kialakulásáért bizonyos magzati ártalmak is felelősek lehetnek..

Kapcsolódó cikkeink