Nem mindegy, mikor fogan meg a baba?

Egyes kutatások szerint a koraszülés kockázatának szempontjából nem mindegy, melyik hónapban fogan meg a magzat, hiszen például a májusban fogantak körében tíz százalékkal megnő a koraszülés esélye. A szakemberek szerint ennek az lehet az oka, hogy a várandós anyák január-februárban vannak a leginkább kitéve az influenza veszélyének, ami egy májusban fogant baba esetében igencsak a terhesség végére esik, ezáltal könnyen idézhet elő idő előtti születést.

Amint arról a tanulmányt készítő Janet Currie, a Princeton Egyetem Woodrow Wilson Iskolájának munkatársa beszámolt, őket is meglepte a tény, hogy az influenza és a koraszülés között ilyen közvetlen összefüggés van, ezért várandósság idején különösen ajánlott a betegség ellen védőoltást kérni.

A kutatás során megállapították, hogy a májusban fogant gyermekek esetében a terhességek utolsó harmadában igen nagy arányban voltak a kismamák kitéve az influenza veszélyének, aminek következtében ezekben az esetekben a koraszülések száma is emelkedett.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy a nyáron fogant babák többnyire nagyobb születési súllyal jönnek világra, mint az év egyéb szakában fogantak, aminek az lehet a magyarázata, hogy a kismamák nyáron jobb minőségű étrendet fogyasztanak, mint egyéb évszakokban, így súlyuk is egészségesebben változik.

A legtöbb szakember mindazonáltal azon a véleményen van, hogy a fogantatás idejének megválasztása helyett többre megyünk azzal, ha a várandósság idején odafigyelünk arra, mit és mennyit eszünk, influenza idején pedig kezelőorvosunktól védőoltást kérünk. Ez már csak azért is jobb megoldásnak tűnik, mert a terhességek nagyjából fele(!) nem tervezett, hanem véletlen.

A kutatás eredményei a Proceedings of the National Academy of Sciences c. tudományos lapban jelentek meg.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink