Növekvő trombózisveszély a várandósság alatt
Várszegi Viktória
2016. január 5.

A terhesség időszaka igen különleges periódus az ember életében. Ilyenkor a kismama egyszerre boldog és aggódik a magzata miatt. Nem szabad elfelejteni azt a tényt, hogy az édesanya teste is nagy változásokon megy keresztül, ami bizony hatással van az egészségére is. Ilyenkor ugyanis - többek között- erősen megnő a trombózis kialakulásának esélye - témáról dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa beszélt.

Véralvadás fontossága

A véralvadás és vérzés egyensúlya igen nagy szerepet tölt be a szervezet normál működésében. Ennek oka igen egyszerű: ha a véralvadás hiányzik vagy nagyon lassú, akkor egy kis seb is nagyon sokáig vérzik, és egy egyébként nem életveszélyes vágás is kifejezetten súlyos vérveszteséget okozhat. Ha viszont a véralvadás túlzott mértéket ölt, akkor vérrögképződés léphet fel, ami akár halálos kimenetelű is lehet.

Maga a véralvadás egy igen bonyolult folyamat, melynél a véralvadási kaszkád során egy oldhatatlan fibrinháló keletkezik, ami mint egy dugó, megakadályozza a további vérzést. Ebben a folyamatban a vérlemezkék, számos enzim, alvadási fehérje és faktor vesz részt, mely segíti a folyamat hibátlan működését.

Várandósság során megnő a rizikó

A várandósság időszakában a test felkészül az előtte álló feladatokra. Ennek megfelelően az anya szervezete fokozza a váralvadást, hogy megakadályozza a későbbiekben az elvérzést, ám ezzel egyidejűleg emelkedik is a trombózis rizikója is. Ehhez hozzájárul, hogy a terhességi hormonok szintje jelentősen megemelkedik, ráadásul a terhességgel összefüggő visszértágulatok megjelenése a vénás pangást okoz, ami tovább növeli a vérrögök kialakulásának lehetőségét - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

A trombózis veszélye nem csak a kismamát, hanem a magzatot is érintheti, hiszen ha méhlepényben alakul ki, úgy elzárhatja a tápanyagforrást a magzat elől. Ennek következtében sajnos vetélés, koraszülés is előfordulhat.

A tünetekre figyelni kell, észlelésekor orvoshoz kell fordulni!
- fájó lábak
- egyik lábra lokalizálódó végtagduzzanat
- kékes-lilás elszíneződés
- mellkasi panaszok, nehézlégzés

Megfelelő védekezéssel a probléma kialakulásának lehetősége lecsökkenthető

Ezen tények alapján, minden kismamának érdemes betartania néhány alapszabályt, hogy a minimálisra csökkenthesse a trombózis rizikóját. Ennek megfelelően fontos a rendszeres testmozgás, vénatorna, a bő folyadékfogyasztás, illetve szükség esetén a kompressziós harisnya viselése – ami a visszerek kialakulása ellen is hatékony lehet.
Amennyiben a családban már előfordult trombózis, úgy gyanakodni kell a genetikai hajlam meglétére. Szerencsére ezt egy egyszerű vérvizsgálattal ki lehet deríteni, és ha fennáll valamilyen öröklött trombózishajlam (pl. Leiden, F.II, MTHFR gén mutációja), a trombofília súlyosságától függően a kezelőorvos eldönti, szükséges-e a gyógyszeres kezelés. Ha igen, akkor LMWH injekciót kell adagolni a has bőre alá a kismamának, általában a szülést követően még 6 hétig. Természetesen van, akinek a gyermekágy leteltén túl is alkalmaznia kell a terápiát, ám ezt mindig az orvos dönti el.

Bővebben: Trombózisközpont

A cikk nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Kapcsolódó cikkeink